Hlavní obsah

Video z Británie: Nad Kentem se zjevila zelená kometa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácnou kometu C/2022 E3 (ZTF), které se přezdívá „zelená“ kvůli vzhledu či „neandertálská“, jelikož naposledy kolem Země letěla před 47 500 lety, už mohou lidé za příhodných podmínek pozorovat i pouhýma očima. A samozřejmě ještě lépe pomocí triedrů. V noci na pondělí byla např. zachycena na obloze nad městem Sheerness v britském hrabství Kent, časosběrné video zprostředkovala agentura AP.

Nad Kentem proletěla zelená kometaVideo: Newsfalre, AP

 
Článek

Na záběrech můžeme vidět i dorůstající Měsíc, který se ke „kometární kosmické podívané“ pomyslně rovněž připojil.

Nejbližší průlet kolem nás

Tento týden ve středu 1. února se navíc kometa ocitne na své dráze nejblíže k Zemi - od naší planety má být zhruba 42,5 milionu kilometrů daleko.

Pokud se tedy v těchto dnech zahledíme (nejlépe s triedrem) do oblasti mezi Velkým a Malým vozem, tak kometu určitě spatříme, píše na Facebooku Hvězdárna a planetárium Brno. Jedním dechem ale astronomové radí, že musíme být někde, kde je tmavá noční obloha.

Neandertálská kometa už může být vidět pouhým okem, astronomové však krotí přehnané naděje

Věda a školy

Odborníci z Astronomického ústavu Akademie věd ČR poněkud tlumí nadšení z „jasné komety letící oblohou“.

Nejde o velmi jasnou kometu, jako byla třeba kometa C/2020 F3 (NEOWISE) v roce 2020, nicméně zkušení tuzemští pozorovatelé již minulý týden - a někteří dokonce i předminulý - hlásili viditelnost komety pouhým okem pod tmavou oblohou daleko od měst.

Kometa se už nevrátí

První únorový den bude nejblíže, od 2. února ji však začne silně rušit Měsíc, protože 5. února nastane úplněk. Bezměsíčná obloha čeká kometu zase od 8. února, kdy se bude pohybovat souhvězdím Vozky. 9. února vstoupí do souhvězdí Býka. V Býku, tedy vysoko na zimní obloze, uvidíme kometu 11. a 12. února poblíž jasné planety Mars.

To už ale její jasnost bude klesat pod hranici viditelnosti pouhým okem, ale až do konce února bude dobře pozorovatelná v triedrech. V malých dalekohledech (od průměru 7 cm) bude pozorovatelná až do konce března, kdy už ale bude velmi nízko nad obzorem.

Po průletu vnitřními částmi Sluneční soustavy se vlivem gravitačního působení velkých planet dráha komety C/2022 E3 (ZTF) změní na hyperbolu a navždy Sluneční soustavu opustí.

„Ano, skutečně už se nevrátí,“ potvrdil minulý týden pro Novinky tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan. „Toto je poslední příležitost ji spatřit.“

KVÍZ: Vyznáte se v astronomii? Aktuální kometu znali už neandertálci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám