Hlavní obsah

Musk poslal do kosmu už třináctou várku kontroverzních Starlinků

Novinky, Filip Šára

Americká vesmírná společnost SpaceX vizionářského podnikatele a miliardáře Elona Muska vyslala na orbitu další, již třináctou sérii šedesáti družic sítě Starlink, která má v budoucnu umožnit připojení k internetu kdekoli na naší planetě. Kolem Země tak těchto družic nyní krouží už přes 770. Nebýt odkladů, bylo by jich však už výrazně více.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po několika odkladech vyslala SpaceX do kosmu další várku satelitů StarlinkVideo: SpaceX, AP

 
Článek

Nosná raketa Falcon 9 se satelity Starlink odstartovala v úterý ráno místního času z amerického Kennedyho kosmického střediska na floridském Mysu Canaveral.

Družice se od nosiče zdárně oddělily a na svou oběžnou dráhu se začaly umísťovat zhruba 61 minut po vzletu rakety, informovala agentura AP.

Ještě předtím se nyní použitý první stupeň rakety Falcon 9, který se využil už dříve, po splnění úkolu vrátil na Zemi, když bez problémů dosedl v Atlantském oceánu na firemní přistávací plošině pojmenované Of Course I Still Love You.

Musk poslal do vesmíru další sérii 60 družic Starlink

Věda a školy

Předchozí sadu Starlinků vynesla firma SpaceX do vesmíru zhruba před měsícem, konkrétně 3. září.

Odklady letů a obavy astronomů

Počet satelitů Starlink chce Muskova společnost rychle zvyšovat. Letos plánovala s družicemi startovat každé dva až tři týdny, což ale kvůli odkladům – mimo jiné z důvodu současné epidemie koronaviru či počasí – není snadné.

Cílem původně bylo do poloviny roku dosáhnout operačního provozu zaměřeného na zpřístupnění internetu v Kanadě a části Spojených států a v příštím roce ve zbytku světa. Prozatímní plán počítá s rozmístěním asi 12 tisíc družic. SpaceX ale uvažuje o pozdějším rozšíření sítě na celkem 42 000 satelitů.

To se nezamlouvá astronomům, kteří se obávají, že potenciálně vzniklé „kosmické smetí” bude značně narušovat jejich vědecká pozorování oblohy.

K ISS dorazila nákladní loď, přivezla supermoderní záchod za půl miliardy

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám