Článek
Nejedna rodina si již s ohledem na vzrůstající ceny vajec pořídila pár slepic s kohoutem. Členové takovéto slepičí party jsou pak mnohdy pokud ne přímo mazlíčky, tak alespoň fajn zvířecími parťáky. Vědci proto doufají, že jejich radu využijí i drobní chovatelé.
Tropické noci mění kurníky ve výheň
U kuřat, což jsou mláďata zhruba do sedmého týdne věku, se stres z veder projevuje tak, že mají odtažena křídla od těla, zrychleně dýchají a více pijí. Ideální teplotou pro ně je 20 až 21 stupňů Celsia. Problémy mohou mít v uzavřených kurnících i během tropických nocí.

Kuřata sledovaná při výzkumu na Mendelově univerzitě
„Tepelný stres bychom jak u kuřat, tak ani u slepic neměli podceňovat. Samozřejmostí je, že musí mít dostatek vody a po celý den možnost ukrýt se ve stínu. To ale nestačí,“ řekl Novinkám Vladimír Zmrhal z Agronomické fakulty univerzity.
Právě proto se s kolegy zaměřil na to, jak přijít s neotřelým řešením, jak slepicím i kuřatům pomoci zvládat mimořádně teplé dny.

Ilustrační foto
Výzkumníci kuřata vystavili střednímu tepelnému stresu, což je teplota 28 stupňů Celsia. „Rozdělili jsme je na dvě skupiny. Jedné jsme do krmné směsi dali přípravek, který obsahuje kurkumu a extrakt ze šišáku bajkalského. Zjistili jsme, že kuřata s naším přípravkem v krmné směsi snížila výskyt termoregulačního chování a více žrala,“ vysvětlil Zmrhal.
Testování tedy jasně ukázalo, že kuřata s doplňky stravy měla vyšší přírůstek na váze.
Přídavky stravy snižují zánětlivost
Kurkuma neboli indický šafrán a bylina šišák bajkalský obsahují látky kurkumin a baicalin s protizánětlivým a antioxidačním účinkem, které potlačují oxidativní stres způsobený právě tepelným stresem.

Kuřata sloužící k výzkumu na Mendelově univerzitě
„Teplo narušuje funkci střevní bariéry, což pak způsobuje mírnou zánětlivou reakci ve střevě. Tyto procesy vedou ke zhoršenému trávení živin,“ vysvětlil vědec. Látky obsažené v šišáku ovlivňují také produkci různých látek v mozku souvisejících s vnímáním tepla u kuřat.
Změna chování je tedy podle vědců zřejmě kombinací účinků, kdy kurkuma a šišák zlepšují stav trávicího traktu a potlačují zánětlivé procesy. Doprovodným jevem zánětů je zvýšená tělesná teplota. Nejenže se snižuje zánětlivost, navíc se u kuřat mění i to, jak vnímají teplo.

Tepelný stres u kuřat se pokusili vědci snížit úpravou stravy.
V horkých letních měsících využívají chovatelé ke snížení tepelného stresu drůbeže tunelovou ventilaci nebo zvlhčování vzduchu. Jde o nejefektivnější opatření k regulaci pocitové teploty v hale, ale v letních měsících často ani tato opatření nevedou k odbourání tepelného stresu.
Nové krmné přídavky představují další doplňující dílek do mozaiky opatření proti tepelnému stresu, zdůraznil Zmrhal.