Hlavní obsah

Vědecký jarmark pomohl nadchnout mladé pro vědu

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvacet tisíc lidí navštívilo ve středu 9. září v pořadí už třetí Vědecký jarmark na Vítězném náměstí v Praze - Dejvicích. Organizátoři akce - společnost Věda nás baví., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT), České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) a Ústav organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR) - potvrdili, že účast na letošní akci zaměřené na popularizaci vědy a techniky překonala čísla za minulý rok.

Foto: Brady Clough

Vědecký jarmark opět nalákal hojný počet návštěvníků.

Článek

Jarmark nabídl dětem školního věku, studentům, pedagogům i rodičům celodenní program zaměřený na povzbuzení zájmu české mládeže o vědu a techniku. Například Škoda Auto na svém stánku předvedla fungování učňovského vozu ŠKODA FUNSTAR, ČD Telematika návštěvníky seznámila s funkcí optických vláken, Unipetrol předvedl fungování technologií používaných piloty Formule 1. Zástupci akademické obce, kteří Vědecký jarmark spoluorganizovali, a kterého se zároveň účastnili jako vystavovatelé, také připravili rozsáhlý vzdělávací program.

Nechyběla vzducholoď ani roboti

Na Vědecký jarmark dohlížela funkční vzducholoď, dále roboti a formule z ČVUT, VŠCHT ukázala různé formy hoření na své raketové základně. ÚOCHB AV ČR prezentoval neviditelné kresby, které se využívají při ochraně bankovek nebo při špionáži. Do programu se letos zapojilo 10 fakult Univerzity Karlovy se zajímavými prezentacemi. Součástí akce byly také odpolední přednášky v dejvickém kampusu v budově VŠCHT.

Věda je součástí každodenního života

„Jsem rád, že letos Vědecký jarmark opět nalákal hojný počet návštěvníků. Návštěvníci měli možnost shlédnout to nejlepší z české techniky a vědy: např. učňovský vůz FUNSTAR nebo experimenty s PET láhvemi jako stavebnicí, který ČVUT prezentovalo na letošním EXPO v Milaně. Takové ukázky nám pomáhají nadchnout děti pro vědu. A to je náš cíl. Ukazujeme, že věda je fascinující a zároveň nepostradatelnou součástí každodenního života,“ komentoval význam Vědeckého jarmarku Charles Peake, zakladatel o.p.s. Věda nás baví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám