Hlavní obsah

Vědci zkoumají, jak rodiče zvládají výuku dětí doma. Připravili pro ně dotazník

Novinky,

Rodiče školáků se po vyhlášení nouzového stavu a uzavření škol dostali do nové a nečekané situace. Zčásti je na nich, aby své děti vzdělávali ve spolupráci s učiteli na dálku. Zatím ale neexistují všeobecná data, ze kterých by se dalo soudit, jak všichni současný stav zvládají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak dlouho tráví děti čas učením, čemu se nejvíce věnují? Co by nejvíce rodičům pomohlo? To vše zjišťuje dotazník, který s přispěním České televize sestavili odborníci z pražské Univerzity Karlovy, brněnské Masarykovy univerzity a Akademie věd ČR.

„Cílem ankety, nazvané Vzdělávání doma, je v co nejkratším čase získat základní vhled do toho, jak rodiče učení dětí doma zvládají. Výsledky mohou pomoci se zlepšením situace jak rodičům, tak školám, a mohou přispět i k tomu, aby se žáci v nelehké době učili efektivněji,“ tvrdí výzkumníci.

Jak se učit s dětmi doma, když jsou školy dlouho zavřené

Koronavirus

Anketu mohou rodiče vyplnit do půlnoci v úterý 7. dubna přes tuto webovou stránku. Odborníci pak chtějí data co nejdříve vyhodnotit, aby mohli formulovat pro školy a rodiče doporučení do dalších dnů pobytu doma. Získané informace jsou důležité i z dlouhodobého hlediska a mohou podle Masarykovy univerzity přispět k pozdější diskusi o koncepčních změnách v tuzemském školství.

Chybí čas trávit čas i jinak

Během pár hodin od zveřejnění dotazníku vědci nasbírali data od dvou tisíc účastníků. Zatím se zdá, že rodiče s nasazením velké energie domácí výuku zvládají. Objevují se však hlasy, že kvůli ní nemají čas s dětmi doma dělat nic jiného a soustředit se na lepší vztahy v rodině či jen tak společně trávit čas.

Na to, že rodiče to mnohdy kvůli spoustě domácích úkolů pro své potomky nemají jednoduché, již Novinky upozorňovaly.

Pracující rodiče se hroutí z množství domácích úkolů svých školáků

Koronavirus

Aktuální šetření se povedlo vytvořit díky spolupráci předních českých odborníků v oblasti pedagogiky z různých institucí. Podílí se na nich Jana Straková, Cyril Brom, David Greger a Tereza Hannemann z Univerzity Karlovy, Roman Švaříček z Masarykovy univerzity a Jiří Lukavský z Akademie věd.

Známkování z tělocviku? Vypneme školní řády, prohlásil Plaga

Koronavirus

Reklama

Související články

Zlatého Ámose získal Tomáš Míka z Tábora

Letošní anketu o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos ovládl Tomáš Míka z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Letos o vítězi nerozhodovala odborná porota za...

Výběr článků

Načítám