Hlavní obsah

Vědci z Brna učí děti v Mongolsku, jak mít rád les

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mongolsko se vlivem intenzivní pastvy koní a dobytka a také rozšiřujících se pouští mění v pustinu, přičemž jedinou záchranou je les. Mít jej rád, chápat jeho význam a zapojit se do výsadby nových dřevin tam učí děti i dospělé lesníci z brněnské Mendelovy univerzity. Navazují tak na své četné výzkumné a ochranářské projekty, na nichž tam pracují již léta.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Lesní pedagožka Petra Packová při práci s dětmi v Mongolsku

Článek

Lesní pedagogika vypadá v Mongolsku v praxi trochu jinak než v České republice.

Děti se samozřejmě učí poznávat dřeviny, chápat, jak moc jsou důležité pro udržení vody v půdě, přičemž je vše doplněno hrami.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Význam lesa se snaží odborníci z Mendelovy univerzity vysvětlit v Mongolsku především formou her o přírodě. Často se do nich zapojují nejen děti, ale i dospělí.

Některé aktivity jsou ale velmi netradiční – třeba práce se stádem v krajině.

Práce se stádem jako hra

„Zkusili jsme hnát jedno ze všudypřítomných stád zodpovědně krajinou. Musí se postupovat tak, aby zvířata nadměrně nepoškozovala novou výsadbu a prostor nezdevastovala,“ řekla Právu lesní pedagožka Petra Packová.

Odborníci z Mendelovy univerzity se snaží v Mongolsku zastavit písečnou dunu

Věda a školy

Mongolsko tvoří ze značné části pastviny s koňmi, krávami, ovcemi a kozami, kteří jsou schopni spást veškerou zeleň. Do takto zničeného prostoru se pak bez větších potíží zakusuje vítr a písek z pouští. A zeleně v krajině ubývá.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Brněnští odborníci vysvětlují v Mongolsku význam lesa.

Do poznávání lesa, nové výsadby a sbírání odpadků jsou zapojovány nejen děti a mongolští studenti, ale i běžní lidé, často kolemjdoucí. Odborníci z Mendelovy univerzity sází především na osvědčenou „školu hrou“ Jana Amose Komenského.

„Dokonce se nám stávalo, že dospělí se do her ponořili ještě více než děti a vyžadovali jejich opakování. To nás jen utvrdilo v tom, že tato cesta je správná,“ popsal jeden z koordinátorů projektu Václav Pecina.

Brněnští výzkumníci pomáhají s lesnictvím v Gruzii

Věda a školy

Ochrana mongolské krajiny

Univerzita se lesní pedagogice věnuje v Mongolsku už dva roky. Snahou odborníků je, aby tamní lidé pochopili, že svým zvířatům nemohou dovolit spást všechno a že zeleň v krajině musí udržovat, čímž se jim podaří zachovat v ní i životadárnou vodu.

Přímo v terénu jim odborníci ukazují, že po zničení půdy nadměrnou pastvou nastává eroze půdy, nedostatek vláhy a změna celého prostoru na poušť. S projektem pomáhají čtyři mongolské univerzity.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Lesní pedagožka Petra Packová při práci s dětmi v Mongolsku (nahoře druhá zleva)

Foto: Mendelova univerzita Brno

Význam lesa se snaží odborníci z Mendelovy univerzity vysvětlit v Mongolsku především formou her o přírodě.

Brněnská Mendelova univerzita se může pochlubit bohatým vědeckým programem v Mongolsku. Vyznačili tam turistické stezky, takže výletníci tam narazí na naprosto stejné značení jako v Česku.

Na několika místech se podařilo zastavit rozšiřování pouští, zvýšila se ochrana lesů a vzácných dřevin, v některých regionech se zcela změnil styl pastevectví a zemědělského hospodaření ve prospěch přírody.

V Mongolsku bude už letos české turistické značení

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám