Hlavní obsah

Vědci využívají ke zpřesnění klimatických modelů 500 let staré záznamy mnichů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburg

Stovky let staré záznamy mnichů pomáhají vědcům předvídat dopady klimatických změn. Odborníci z Edinburské univerzity využívají až 500 let staré zápisky k vyhodnocení toho, jak fungují klimatologické modely.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klimatologové dosud běžně užívali informace o počasí, které vědci zaznamenávali od 17. století. Pracovali také se záznamy o sklizni, které se ve stejném období archivovaly. Záznamy mnichů ale dnešním odborníkům umožní dostat se i ke starším datům, než nabízely archivy. Dosáhnou tak až k roku 1500.

Počítačové simulace berou v potaz i nenadálé vlivy na počasí, například výbuchy sopek, proměnlivou sluneční aktivitu a zvýšení emisí skleníkových plynů. Srovnání simulací s velmi starými záznamy o evropském počasí umožňuje zjistit, nakolik jsou modely přesné.

"Klimatické modely vypočítaly minulost docela dobře," uvedla Gabi Hegerlová z Edinburské univerzity. "Můžeme tedy předpokládat, že stejně dobře, přinejmenším co se teploty týká, dokážou vypočítat budoucnost," dodala.

Podle Hegerlové také simulace potvrzují vliv emisí skleníkových plynů na světové klima. "Lidské chování určitě upraví klima podstatným a viditelným způsobem," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám