Hlavní obsah

Vědci objevili nejsevernější ostrov světa

Nový ostrůvek, který má být tím nejseverněji položeným na světě, objevila v Grónsku minulý měsíc dánská vědecká výprava. Leží asi 780 metrů severozápadně od ostrova Oodaaq, jenž byl doposud považován za nejseverněji položený na Zemi. Kus pevniny odhalil posun ledu, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Expedice v Grónsku objevila nejsevernější ostrov na zemiVideo: Reuters

 
Článek

„Zkontaktovali jsme osobu, která se jménem Dánska stará o registrování ostrovů v této oblasti. Naprosto jasně a srozumitelně nám sdělila, že jsme rozhodně nebyli na Oodaaqu, ale novém ostrově, který leží zhruba 800 metrů severněji. To znamená, že jsme narazili na nejseverněji položený ostrov na Zemi,“ vysvětlil vedoucí expedice Morten Rasch z Kodaňské univerzity.

Poslední expedice na zmapování Grónska se podle Rasche odehrály mezi léty 1906 a 1908. „Je vtipné, že tu stále můžete narazit na novou pevninu,“ doplnil.

Nový, dosud bezejmenný ostrov, měří zhruba 30 metrů a nejvyšší bod má asi tři metry. Je složen z bahna a takzvané morény, což jsou nejčastěji balvany a různé druhy půdy, včetně jílu, které po sobě zanechávají pohybující se ledovce. Vzhledem k extrémnímu prostředí existuje podle Ranche možnost, že zde vědci narazí na něco neobvyklého, s čím se běžně nesetkávají.

Tým navrhl, aby nový ostrov dostal jméno Qeqertaq Avannarleq, což v grónštině znamená nejsevernější ostrov.

V Grónsku roztálo 8,5 miliardy tun ledu za den

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám