Hlavní obsah

Vědci objevili „nejnohatějšího“ tvora na světě

Výzkumníci objevili první mnohonožku, která má více než tisíc nohou. Až dosud přitom nebyla známá žádná s více než 750 nohama. Ta nalezená na západě Austrálie má nohou dokonce 1306. Jde tak o živočicha s největším počtem končetin, jakého nyní známe, napsal list The Independent. Vědci ho pojmenovali Eumillipes persephone po Persefoně, která byla podle řecké mytologie manželkou vládce podsvětí Háda.

Foto: Paul E. Marek, Bruno A. Buzatto, William A. Shear, Jackson C. Means, Dennis G. Black, Mark S. Harvey, Juanita Rodriguez - Scientific Reports

Mnohonožka Eumillipes persephone má 1306 nohou.

Článek

Tvor byl nalezen zhruba šest metrů pod zemí ve vrtu vytvořeném pro průzkum nerostů v těžební oblasti australského regionu Eastern Goldfields, informovali vědci ve studii zveřejněné v časopise Scientific Reports.

„Podáváme zprávu o objevu E. persephone, první superprotáhlé mnohonožce známé z Austrálie a novém světovém rekordmanovi jakožto zvířeti s největším počtem nohou,“ uvedli ve studii, z níž citoval deník The Guardian.

Vědci na Mostecku objevili vzácný hmyz či velké pavouky

Věda a školy

Badatelé prozkoumali čtyři exempláře nově popsaného druhu a zjistili, že tyto „tisícinožky” jsou bez očí, mají krátké nohy a kuželovité hlavy s tykadly a jakýmsi „zobákem“.

„Jde tak o rysy, které jsou v ostrém kontrastu s jeho nejbližšími příbuznými žijícími na povrchu v Austrálii a všemi ostatními členy jeho řádu,“ dodali australští a američtí odborníci v čele s Paulem E. Markem z americké univerzity Virginia Tech.

Živočichové mají na šířku až 0,9 milimetru a na délku 9,6 centimetru.

Desetitisíce neznámých druhů

Nově popsaný druh je podle vědců vzdáleně příbuzný předchozímu držiteli rekordu v největším počtu nohou, kalifornské mnohonožce Illacme plenipes, jež může mít až 750 nohou.

Paleontologové objevili v poušti Atacama obří zuby dávného žraločího predátora

Věda a školy

Mnohonožky žijí na naší planetě už více než 400 milionů let. Ačkoli je známo asi 12 tisíc druhů, přičemž některé vyhynulé dorůstaly až do délky dvou metrů, experti tvrdí, že stále existuje téměř 80 tisíc dalších druhů, které dosud nebyly popsány.

Mnohonožky nejsou stonožky

Mnohonožky (Diplopoda), byť jde stejně jako u jejich vzdálených příbuzných stonožek (Chilopoda) také o členovce z podkmene stonožkovití, jsou navzdory možná trochu matoucímu českému pojmenování většinou výrazně „nohatější“ než u nás známější stonožky.

Mnohonožky totiž mají na každém článku těla čtyři nohy, stonožky pouze dvě.

Stonožky jako potápěči. Vědce zaskočilo, jak zdatně se noří pod vodu za potravou

Věda a školy

Důležitý rozdíl ale spočívá v chování - stonožky jsou predátoři vybavení velkými kusadly a chovají se agresivně, zatímco mnohonožky jsou obecně pomalé, klidné a býložravé.

Reklama

Související články

Dnešní domácí koně mají jediného předka

Původ koně domácího objasněn. Pochází z jediné linie v pontsko-kaspické stepi, z oblasti mezi povodími řek Don a Volha. Lidé ho domestikovali kolem roku 2200...

Výběr článků

Načítám