Hlavní obsah

Vědci: Alzheimerova choroba souvisí s nezdravou stravou

– Praha
Právo, mcm

To, co jíme, může zabíjet náš mozek. O tom jsou přesvědčeni autoři obsáhlé stati zveřejněné vědeckým časopisem New Scientist, podle níž je nebezpečná Alzheimerova nemoc, devastující postupně lidský mozek, fakticky metabolickou chorobou, způsobenou nezdravým stylem stravování.

Foto: Profimedia.cz

Mozek postižený Alzheimerovou chorobou na magnetické rezonanci

Článek

Deník The Guardian, který o stati v New Scientistu informuje, podotýká, že choroba by mohla být nejničivějším důsledkem tzv. odpadkové stravy. Tím v anglosaském světě označují obvykle sortiment různých hamburgráren a jim podobných provozoven nabízejících většinou kalorické bomby – velmi tučné, silně solené či přeslazené poživatiny či nápoje.

Cukrovka třetího typu?

Podle listu „rostoucí balík důkazů“ ukazuje, že alzheimer je především metabolickým onemocněním, takže „někteří vědci zacházejí až tak daleko, že nemoci dávají nové jméno – označují ji za cukrovku třetího typu“. Podle deníku nelze zatím jednoznačně říci, že špatná strava je rozhodující příčinou vzniku Alzheimerovy nemoci, i když můžeme říci, že důkazy o tom jsou silné a přibývá jich.

Experti se přiklánějí k verzi, že za ničivou nemocí je chybná odpověď mozku na inzulín.

Problémy s inzulínem jsou rovněž základem obou dosud známých typů cukrovky. I její druhý typ úzce souvisí se stravováním – postihuje často lidí trpící obezitou. Oběti tohoto typu cukrovky přitom zasahuje Alzheimer dvakrát až třikrát častěji než ostatní.

V roce 2008 trpělo v Česku Alzheimerovou nemocí na 120 tisíc pacientů, v celém světě pak 30 až 37 miliónů. Odhady navíc varují, že do roku 2050 dosáhne planetární počet případů nejméně 100 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám