Hlavní obsah

Věda je o krok blíže k antikoncepci pro muže

Novinky, sia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perorální antikoncepční pilulky se posledních 55 let vyvíjejí výlučně pro ženy. Nyní se však zdá, že i muži budou moci antikoncepci brát a zabránit takto nechtěnému otěhotnění svých partnerek, informoval magazín Science.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nově identifikované vlastnosti proteinů označovaných PPP3CC a PPP3R2, přítomných ve spermatu, by mohly vědcům poskytnout slibný odrazový můstek pro vývoj mužské antikoncepce. Tyto proteiny se nacházejí v ocasu spermií a pomáhají jim dostat se přes odolnou vnější membránu vajíčka.

Japonští vědci nyní s nimi uskutečnili několik pokusů. Zjistilo se při nich, že zablokování těchto proteinů s pomocí léčiv způsobilo během dvou týdnů u laboratorních myší neplodnost, avšak neovlivnilo jejich schopnost kopulovat.

Pouhý týden poté, co se jim přípravek přestal podávat, se u nich plodnost zase obnovila. Blokování proteinu ve spermatu by u lidí mohlo vést k vratné a rychle účinkující antikoncepci pro muže, napsali vědci z univerzity v Osace.

Reklama

Výběr článků

Načítám