Hlavní obsah

Ve školách se rozdalo vysvědčení a začaly prázdniny

Praha

Ve většině základních a středních škol se v pátek rozdala vysvědčení a dětem tak začaly letní prázdniny. Předčasně mohl školní rok skončit ve školských zařízeních, která již začala s rekonstrukcí před začátkem nového školního roku.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ilustrační foto

Článek

Poprvé ve své funkci předal vysvědčení žákům ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). Ministrem se stal minulý týden, kdy převzal funkci od Kateřiny Valachové (ČSSD). [celá zpráva]

Navštívil Základní školu Tomáše Garrigua Masaryka v Podbořanech, odkud pochází, a popřál tam prázdniny druhákům a deváťákům.

V Česku je asi 4100 základních a přibližně 1300 středních škol. Základní školy v končícím školním roce navštěvovalo zhruba 906 tisíc žáků, více než půl miliónu z nich na prvním stupni. Na střední školy chodilo více než 400 tisíc dětí, z nichž byly přibližně tři čtvrtiny na maturitních oborech.

Policie posílila hlídky na silnicích u škol

Poslední školní den bývají děti natěšené na začínající prázdniny a na silnicích jsou často neopatrné. Policie proto na mnoha místech posílí hlídky a bude na školáky dávat pozor na přechodech.

Například pražští strážníci budou také kontrolovat, zda si děti nekupují alkohol. Posílí dohled nad parky, dětskými hřišti a dalšími místy, kde se mládež obvykle schází.

S vysvědčením v ruce mohou děti vyrazit na mnoho míst po celé zemi, kde pro ně bude připraven prázdninový program. Oslavit začátek školních prázdnin mohou jít například do pražské zoologické zahrady. Pokud budou mít jedničku z přírodovědného předmětu, budou mít vstup za jednu korunu.

Letní prázdniny potrvají dva měsíce. Řada škol přes ně bude rekonstruovat své budovy nebo i stavět nové. Školní rok 2016/2017 začne v pondělí 4. září.

Ministerstvo školství může povolit odklad jeho začátku, pokud se stavební práce za prázdniny nemohou stihnout.

Reklama

Související články

Vysvědčení: Špatné známky a křik rodičů

Když si půjdou školáci pro vysvědčení, část z nich bude kvůli horším výsledkům provázet i strach z reakce rodičů. A někteří z obav z trestů uvažují o tom, jak...

Výběr článků

Načítám