Hlavní obsah

„Válečník“ či „osmioké štěně“. Expedice našla v Austrálii nové druhy pavouků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Drobná skákavka, lovec se štítem a příbuzný křižáka, který se vydává za větvičku. Tito živočichové jsou třemi novými druhy pavouků, které objevili vědci během expedice do odlehlé horské oblasti Austrálie.

Foto: Twitter Joseph Schubert (@arachno_joe)

Neznámý druh maloočka se štítem na hrudi

Článek

Dvacítka vědců a učitelů se vypravila do oblasti poblíž hranice mezi australskými státy Victoria a Nový Jižní Wales na jedenáctidenní expedici nazvanou Alpine Bush Blitz. Jejím úkolem je katalogizovat druhy a zároveň v pravidelných vstupech informovat a vzdělávat školáky.

Arachnolog Joseph Schubert z Museums Victoria Research Institute našel podle webových stránek novin The Sydney Morning Herald tři dosud nepopsané druhy pavouků a doufá, že než výprava skončí, podaří se mu najít další.

Arachnologie je věda, která se zabývá pavoukovci. Tento vědní obor zoologie je nesprávně používán pouze k označení studia pavouků, kteří však tvoří jen jeden řád z třídy pavoukovců - patří tam např. i roztoči, sekáči, štíři nebo krátkochvosti.

Aby „neviditelné druhy“ nevyhynuly

„Většina lidí si pavouky spojuje s venkovními latrínami. Jde ale o nesmírně rozmanité druhy,“ řekl Schubert.

Pavoukům se možná zdají sny jako lidem

Koktejl

Objevovat a zdokumentovat nové druhy je podle něj velmi důležité pro jejich ochranu, může se tak zabránit tomu, aby „neviditelné druhy“ nevyhynuly. „Když nějaký druh není známý, nemůže být odpovídajícím způsobem chráněný,“ konstatoval Schubert.

Mezi pavouky, které se mu podařilo objevit, je dosud neznámý druh z čeledi maloočkovitých se štítem na hrudi a podle zpravodajské stanice ABC i s končetinami ve „válečných barvách“.

Dále nový příbuzný křižáka větvového s dokonalým způsobem maskování - což je u pavouků důležitá schopnost - a třímilimetrová skákavka, která podle Schuberta vypadá jako „osmioké štěně“.

Australská ministryně životního prostředí Tanya Pliberseková označila nové nálezy expedice za fantastické. „Zhruba tři čtvrtiny australské biodiverzity stále čekají, až je věda objeví,“ zmínila podle serveru news.com.au.

„Programy, jako je Bush Blitz, nám pomáhají lépe pochopit australská přírodní prostředí, abychom v budoucnu mohli dělat rozhodnutí, která budou příznivější pro přírodu,“ dodala.

Téměř polovině ekosystémů v USA hrozí kolaps, varuje studie

Věda a školy

Hmyz vymírá nebývalou rychlostí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám