Hlavní obsah

V Ostravě bude unikátní technické lyceum

Právo, Denisa Doležalová

Už příští rok v září by se v Moravskoslezském kraji mohla otevřít zbrusu nová střední škola. Jde o technickou a podnikatelskou akademii pro středoškoláky, která bude fungovat na půdě Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO), což je v České republice unikátní.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kampus VŠB-TUO. Ilustrační foto

Článek

V pondělí 25. března bylo v Ostravě na krajském úřadě podepsáno memorandum o spolupráci při realizaci nového technického lycea. Podepsali ho hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO), rektor VŠB-TUO Václav Snášel a ředitel Moravskoslezského inovačního centra Ostrava Pavel Csank.

Vznik nové krajské organizace je podle nich speciální nejen v tom, že nová střední škola bude působit v prostorách VŠB-TUO, ale hlavně díky vzdělávacímu programu, na kterém se budou podílet univerzitní odborníci a inovativní firmy.

Součástí organizace bude kromě technického lycea i tréninkové centrum pro žáky a vzdělávací středisko pro učitele.

Podpora technicky nadaných žáků

„Chceme maximálně podporovat mimořádně technicky nadané středoškoláky. Je nutné vytvořit jim co nejlepší podmínky ke studiu a rozvíjení jejich znalostí a dovedností. V rámci České republiky jde o unikátní projekt, je jedinečný tím, že přímo propojuje střední a vysoké školství s inovativními firmami. Při jeho vzniku jsme se inspirovali v zahraničí,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro školství Stanislaw Folwarczny (ODS).

„Podpora podnikání, inovací, vědy a výzkumu je prioritou Moravskoslezského kraje. Máme u nás hodně mladých nadaných lidí, které chceme podpořit, aby svůj potenciál uplatnili v regionu a neodcházeli jinam, kde by byla realizace jejich vizí snazší. Chceme k nám přivést více rostoucích a exportujících firem, investic do inovací, průmyslového výzkumu a vývoje i zajistit intenzivnější propojení podnikatelského prostředí s akademickou sférou,“ vysvětlil vznik nové krajské organizace hejtman Vondrák.

Dodal, že vidí obrovskou příležitost pro tento region v rozvoji konceptu Průmyslu 4.0.

Kraj předpokládá, že výuka by v chystané střední škole mohla začít v září 2020. Vznik nové příspěvkové organizace musí ale ještě takzvaně posvětit krajské zastupitelstvo letos v červnu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Průmysl 4.0

Označení změn na trhu práce vycházející z postupné digitalizace a automatizace výroby.

Počítá s internetem služeb a věcí i s digitální ekonomikou.

Pracovní místa, která mohou zastávat stroje, by měla být zrušena, což povede k tlaku na pracovní trh, který bude vyžadovat vyšší kvalifikaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám