Hlavní obsah

V Ostravě vznikne univerzitní areál za miliardu

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V historickém centru Ostravy, ve zpustlé části Černé louky poblíž řeky Ostravice, se do tří let otevře unikátní areál Ostravské univerzity (OU). Škola totiž uspěla se svou žádostí o evropskou dotaci. Na vybudování areálu s unikátními budovami pro sport, umění a design získala miliardu korun. Umožní jí to i otevřít zbrusu nové studijní obory.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Takto má vypadat část unikátního univerzitního areálu, který vznikne do tří let v centru Ostravy u řeky Ostravice.

Článek

Školu v projektu finančně podporuje i město a kraj. Ostrava již univerzitě pro stavbu darovala čtyři hektary pozemků poblíž Divadla Antonína Dvořáka s tržní hodnotou zhruba 42 miliónů korun.

Navíc chce město zafinancovat také výstavbu podzemních garáží pod areálem za 160 miliónů korun. Kvůli projektu radnice přemístí i tramvajovou smyčku u zmíněného divadla a také areál miniatur světových památek Miniuni.

Foto: archiv Ostravské univerzity

„Mám obrovskou radost a jsem hrdý, že Ostravská univerzita tak významně přispěje k rozvoji místního regionu. Ostrava má obrovský potenciál, jehož naplnění závisí zejména na mladých lidech, a proto je každý vstřícný krok vůči studentům zásadní,“ reagoval na zprávu o získání dotace rektor OU Jan Lata.

Dodal, že tyto finance škole umožní vybudovat areál se dvěma unikátními objekty. Půjde o katedru studií lidského pohybu pro pedagogickou fakultu za 645 miliónů korun, kde budou nejen všechna možná sportoviště, ale také výzkumné laboratoře.

Objekt bude mít například unikátní běžeckou dráhu, která bude umístěna ve vrchním patře. Běžci tak budou běhat přímo přes laboratoře, kde bude zkoumám pohyb.

Sál pro komorní hudbu

Druhá budova za 357 miliónů korun bude sloužit Fakultě umění OU. Půjde o nové zázemí pro hudební i vizuální umění. Objekt bude mít například sál pro komorní hudbu se špičkovou akustikou.

Foto: archiv Ostravské univerzity

„Během dvou měsíců bychom měli získat stavební povolení a vybereme dodavatele stavby. Budou vyhlášena dvě výběrová řízení, pro každý objekt zvlášť. Doufáme, že stavební firmy budou mít zájem postavit tak unikátní areál. V ideálním případě bychom areál otevřeli v září 2021,“ informoval vedoucí projektového oddělení OU Petr Svoboda.

Finance získala univerzita z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání v rámci projektu Restart, který má pomoci nastartovat změny v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám