Hlavní obsah

V noci na pátek Zemi těsně mine asteroid o velikosti žirafy. Objeven byl před pár dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve minulý týden v sobotu astronomové odhalili asteroid s označením 2023 BU, který v noci na pátek prosviští těsně kolem naší planety. Při nejbližším přiblížení bude jen něco přes tři tisíce kilometrů nad zemským povrchem, podle statistik tak půjde o čtvrtý nejbližší očekávaný průlet takového kosmického tělesa. Podle magazínu Forbes dosahuje „velikosti žirafy“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

„Podle nejnovějších výpočtů bude průlet asteroidu 2023 BU ve vzdálenosti 10 000 km od středu Země dne 27. ledna (v pátek) v 1:15 SEČ,“ upřesnil pro Novinky výzkumník Petr Pravec z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, který na tamním oddělení meziplanetární hmoty vede odbornou skupinu zabývající se planetkami.

Podle časopisu Forbes se dostane konkrétně do vzdálenosti 9877 kilometrů od středu Země a asi 3506 km nad jejím povrchem. Podle magazínu Newsweek se bude v tu chvíli řítit rychlostí zhruba 53 600 km/h.

Protne dráhu geostacionárních družic

Blízkozemní asteroid 2023 BU, podle odborníků z Laboratoře tryskového pohonu (JPL) amerického vesmírného úřadu NASA široký přibližně 3,8–8,5 metru, naši planetu neohrozí, ale protne dráhu geostacionárních satelitů nad Jižní Amerikou, píše Forbes.

Český astronom k vychýlení asteroidu: Metoda funguje, v budoucnu může odvrátit hrozbu

Věda a školy

Z astronomického hlediska půjde o mimořádně těsný průlet kolem Země, ostatně 2023 BU má být čtvrtým nejbližším z více než 35 tisíc minulých a budoucích přiblížení asteroidů k Zemi v databázi amerického střediska pro zkoumání objektů letících blízko Země (CNEOS), která obsahuje údaje od roku 1900 do roku 2200.

Oněch zhruba 3500 km nad zemským povrchem je výše než nízká oběžná dráha, kde ve výšce kolem 400 kilometrů nad povrchem operují různé satelity či Mezinárodní vesmírná stanice (ISS), a výrazně níže než geostacionární družice, které naši planetu obíhají ve výšce až 36 tisíc km. Pro srovnání, střední vzdálenost mezi Zemí a Měsícem pak činí 348 400 km.

Velká podmořská struktura u pobřeží Afriky připomíná kráter po dopadu asteroidu

Věda a školy

2023 BU byl objeven teprve minulou sobotu, ale astronomové přesně vypočítali jeho dráhu a podle nich neexistuje možnost, že by se srazil s naší planetou. Jak je ale možné, že o tak blízkém průletu se poprvé dozvídáme až necelý týden předtím, než se to stane?

„Současné technologie vyhledávání asteroidů jsou účinné pro větší asteroidy, takto malé – a v podstatě bezrizikové – mohou objevit za běžných pozorovacích okolností jen krátce (několik dní) před průletem. Ve větších vzdálenostech delší dobu před průletem jsou tyto malé asteroidy příliš slabé – tj. mají velmi nízkou jasnost – pro objev stávajícími technologiemi,“ vysvětlil Pravec.

Italský astronom Gianluca Masi, který stojí za projektem sledování oblohy Virtual Telescope, řekl Newsweeku, že jde o jedno z nejbližších zaznamenaných přiblížení jakéhokoli asteroidu v posledních letech. „Už se nám také stalo, že některé (malinké), které se střetly se Zemí, jsme objevili až těsně předtím, než vstoupily do naší atmosféry – celkem pětkrát od roku 2008,“ zmínil.

Podle některých definic bude 2023 BU dokonce procházet nejvyšší oblastí zemské atmosféry, které se říká exosféra. Nicméně mnozí odborníci nepovažují exosféru, která postupně mizí do vakua vesmíru, za skutečnou část atmosféry, protože vzduch je v této oblasti velmi řídký.

Čeljabinsk byl dvakrát větší

Aktuální těleso je podle vědců sotva poloviční oproti známému tzv. čeljabinskému meteoru, který byl původně asi 18 metrů dlouhý. Jeho tehdejší poměrně malé úlomky však rozhodně nebyly bezpečné – v únoru roku 2013 vnikl do zemské atmosféry, vybuchl nad ruským Čeljabinskem a způsobil zranění více než 1200 lidí i škody na majetku.

Meteorit nad Ruskem explodoval silou třiceti hirošimských bomb

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám