Hlavní obsah

V Česku se našly stovky pijáků i exotických klíšťat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky nálezů klíšťat, a to včetně exotických, zaznamenali vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU) v Brně, České zemědělské univerzity v Praze či Akademie věd. Pomohl jim projekt Najdi pijáka, který měl původně mapovat šíření pijáka lužního v ČR. Podle brněnské školy se ale projekt rozšířil také právě na sledování exotických klíšťat rodu Hyalomma, která pocházejí z jižní Evropy i ze subsaharské Afriky.

Foto: VFU

Rozdíl mezi pijákem lužním (nahoře) a klíštětem obecným

Článek

Projekt vědci spustili loni na jaře. V druhém roce jeho fungování se jim díky informacím od lidí podařilo najít desítky nových míst, kde se klíšťata vyskytují. Pijáci lužní přenášejí řadu nebezpečných infekčních nemocí.

„Nejnebezpečnější je tento parazit ale pro psy, protože přenáší psí babeziózu – akutní onemocnění psů, které mívá bez včasné léčby fatální následky,“ napsala Novinkám tisková mluvčí VFU Luisa Divišová.

„Výsledky dvou let sledování pijáků ukazují, že jsme v České republice svědky expanze výskytu tohoto klíštěte. Za jeho šíření je zodpovědný především rostoucí pohyb lidí a psů po celém území Česka. Se změnami výskytu pijáků úzce souvisí rostoucí riziko výskytu psí babeziózy,“ shrnula Dominika Mažgútová, která v projektu koordinuje práci s veřejností.

Typickým hostitelem rodu Hyalomma jsou velcí kopytníci, naprostá většina nálezů z ČR pochází z koní.

Od klíštěte obecného se piják liší pestrým štítkem, který má obvykle hnědočervenou barvu s bílou kresbou. U samců kryje štítek celé tělo, u samic jen přední část. Piják je větší než běžné klíště, nasátá samička může mít až centimetr.

Exotická klíšťata nejsou pro lidi moc nebezpečná

Díky projektu zaznamenali vědci i výskyt klíšťat rodu Hyalomma, která mohou přenášet i krymsko-konžskou hemoragickou horečku, pro lidi ale příliš nebezpečná nejsou. „Dospělí jedinci totiž obvykle nesají krev lidem, zavlečení těchto infekcí do ČR tak hrozí minimálně,“ ujistila Divišová.

„Klíšťata rodu Hyalomma jsou exotickým druhem a psalo se o jejich výskytu v Německu a pak i v ČR. Letošní nálezy jejich výskyt u nás potvrdily,“ sdělila Novinkám mluvčí.

Experti zjistili, že koncem léta se hyalommy vyskytují v teplejších oblastech Čech a Moravy. Další nálezy z letošního roku potvrdily výskyt těchto neobvyklých klíšťat na Plzeňsku, Znojemsku, v okolí Zlína, Teplic a Ústí nad Labem.

Foto: VFU

Takto vypadá Hyalomma, která přicestovala z jihu a v ČR byla nalezena na koni.

„Tato klíšťata jsou u nás zřejmě návštěvníky z jihu, kteří přicestovali na stěhovavých ptácích. Díky metodám sekvenace DNA se nám podařilo potvrdit, že některá z nalezených klíšťat pochází ze subsaharské Afriky. Typickým hostitelem rodu Hyalomma jsou velcí kopytníci, naprostá většina nálezů z ČR pochází z koní. Tato klíšťata se dají snadno odlišit díky velikosti a příčně pruhovaným končetinám," uvedl jeden z autorů projektu David Modrý z Fakulty veterinárního lékařství VFU.

Rád by tak vyzval širokou veřejnost i majitele koní a psů, aby si všímali věcí kolem sebe a rovněž se zapojili do výzkumu. „Pomozte nám hledat pijáky a exotická klíšťata,“ uzavřel svou prosbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám