Hlavní obsah

Do střední Evropy se šíří nový druh klíštěte, varují němečtí odborníci

Letos se dočkáme invaze klíšťat, varují němečtí odborníci. Novým nebezpečím se stává v našich zeměpisných šířkách klíště z rodu hyalomma, které je přenašečem některých infekčních nemocí, včetně dvou druhů virových krvácivých horeček. Klíště je typické spíše pro jižní a východní Evropu. V Česku se zatím nevyskytlo.

Foto: Universität Hohenheim

Vlevo běžné klíště, vpravo africké klíště druhu Hyalomma marginatum.

Článek

Novým nebezpečím se stává klíště hyalomma, což je obecný termín, který zahrnuje 27 druhů. Evropou se začalo šířit klíště hyalomma marginatum, které je výrazně odlišné od domácích klíšťat. Je dvakrát tak velké a má pruhované nohy. Přenáší krymsko-konžskou horečku a rickettsiózu.

„V letech 2015, 2016 a 2017 se tato klíšťata v Německu občas objevila. Ovšem v loňském roce již bylo zaregistrováno 70 nálezů. Kromě toho se objevila také ve Švédsku, v Rakousku, na Slovensku a v Lotyšsku,“ uvedl pro server týdeníku Focus Gerhard Dobler z Mikrobiologického ústavu bundeswehru v Mnichově. Tato klíšťata se podle jeho slov začínají stávat problémem.

Foto: Profimedia.cz

Klíště rodu hyalomma. Ilustrační foto

V minulosti se tato klíšťata objevila izolovaně a nepřežila zimu. Nejčastěji je na sever zavlečou ptáci, kteří jsou častým mezihostitelem. Letos ale mají němečtí vědci podezření, že klíště zimu přežilo, a navíc se rychle množí.

„Nedávno bylo několik dnů po sobě velké horko s teplotami kolem 30 stupňů a tato klíšťata se náhle vyskytla v různých regionech v Německa,“ uvedl Dobler. To bylo například v Dolním Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku. „Víme, že nebyla importovaná, nebyla by v takovém stadiu vyspělosti, jako jsme je zaznamenali,“ vysvětlil. Pokud bude pokračovat horké a suché počasí, které toto klíště preferuje, hrozí jeho množení.“

V Česku zatím není

Druh je typický pro stepi a savany a nesnáší vlhké prostředí.

„V České republice doposud neexistuje záznam, který by výskyt tohoto klíštěte potvrdil. Navíc díky nízkým zimním teplotám a absenci preferovaných habitatů (míst výskytu - pozn. red.) je usídlení tohoto druhu v současnosti považováno za nepravděpodobné. Na druhou stranu, vzhledem k opakovaným suchým teplým létům a mírným zimám je třeba situaci sledovat,“ uvádí na stránkách Státní zdravotní ústav.

Aktivita bude vysoká

Němečtí vědci předpokládají, že aktivita klíšťat bude letos vysoká.

„Naše průzkumy z března, dubna a května naznačují, že nás čeká rok s velkým výskytem klíšťat. Už nyní jich je v přírodě enormní množství,“ uvedl Dobler.

Aktivita klíšťat se podle jeho slov za posledních deset let změnila, respektive prodloužila. Vzhledem ke klimatickým podmínkám začíná na jaře o měsíc dřív a na podzim končí o měsíc později.

Klíšťata se navíc rozšiřují do vyšších nadmořských výšek. Dříve platilo, že na horách od nadmořské výšky 700 až 800 metrů se s klíštětem člověk nesetká. Toto tvrzení už není dávno pravda. Během posledních let se horní hranice rozšíření klíštěte posunula na 800 a více metrů, varoval Dobler.

V Česku je tento týden předpokládaná aktivita klíšťat na stupních 9 a 10, což jsou nejvyšší stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám