Hlavní obsah

V Česku je bez práce každý pátý člověk mladší 25 let

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětině mladých lidí se po skončení studia nedaří najít zaměstnání. Ke konci letošního června Úřad práce ČR (ÚP ČR) evidoval téměř 27 tisíc absolventů a mladistvých.

Foto: Profimedia.cz

Úřad práce ČR eviduje téměř 27 tisíc absolventů.

Článek

Nastartovat kariéru mladých lidí pomáhají programy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR financované z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a Plán zaměstnanosti MPSV.

Problémy mají hlavně absolventi a mladiství

V České republice je bez práce každý pátý člověk mladší 25 let a to jsme na tom lépe než třeba Španělsko či Řecko, kde se nezaměstnanost týká každého druhého mladého občana. Přesto ke konci loňského roku bylo u nás bez práce celkem 98 729 lidí do 25 let a jejich počet meziročně vzrostl o 6787 osob.

Problémy s hledáním zaměstnání mají zejména absolventi škol a mladiství po skončení základní školy, jichž bylo na konci letošního června bez práce 26 896, tedy pět procent z celkového počtu nezaměstnaných. Srovnáme-li jejich počet se stejným obdobím loni, pak letos jich v evidenci ÚP ČR bylo o 7027 více.

Až 24 tisíc za každého nově přijatého

Podle prvního bodu Plánu zaměstnanosti MPSV mohou firmy na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence Úřadu práce ČR získávat rok od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun.

Mladí lidé bez práce také mohou využít individuální poradenství a rekvalifikace v regionech v rámci projektu financovaného z OP LZZ s názvem „Odborné praxe pro mladé do 30 let“. Celkem je na něj až jedna miliarda korun a pomoci má mladým uchazečům o práci, kteří jsou v evidenci ÚP ČR více než čtyři měsíce a mají minimální nebo žádnou pracovní zkušenost.

Krok ke kariéře

Příkladem další pomoci z ESF je také třetí cyklus Motivačního programu v rámci projektu „Krok ke kariéře“, který nedávno začal v Žatci. Nezaměstnaní absolventi středních a vysokých škol si v něm vyměňují zkušenosti a diskutují s odborníky o možném profesním směřování.

Během osmi měsíců si osvojí základy účetnictví, právní minimum, počítačové programy, učí se základům podnikání, marketingu, pilují komunikační dovednosti v češtině i angličtině.

Nabídka stáží ve firmách

Fond dalšího vzdělávání pak na adrese www.stazepromlade.cz přináší žákům a studentům posledních ročníků přehlednou nabídku stáží v několika různých oborech a také informace o tom, jak se ke stáži dostat. Těm, kteří si chtějí vyzkoušet práci v jiném oboru a získat nové zkušenosti, je určena stránka www.stazevefirmach.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám