Hlavní obsah

Kalich ukrýval vzácné písemnosti

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou krytinu dostane sedlová a valbová část střechy památkově chráněného domu Kalich v centru Litoměřic. Na jeho věži budou provedeny lokální opravy a vyměněny ozdobné prvky. Těmito úpravami projde vyhlídková věž, která je turisticky nejnavštěvovanější památkou města.

Foto: MěÚ Litoměřice

Odborníci našli v makovici na věži Kalicha vzácné písemnosti.

Článek

Před zahájením prací vystoupal tým odborníků na věž, kde z její nejvyšší části odmontoval takzvanou makovici, kde bývají historické zápisy z významných oprav či úprav samotného domu, zejména pokud se to týká střechy.

„Písemnosti, které jsme nalezli, byly datované k roku 1878, což nám dobře koresponduje s opravou věžičky, respektive jejím podezděním,“ uvedl Kamil Podroužek z katedry historie Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Výstavba D3 odkryla na jihu Čech poklady pravěku i středověku

Věda a školy

Listina z 22. října 1878 obsahuje ceník, kde je uvedena informace, kdo opravu prováděl, běžné ceny a je psaná kurentem. Další objevená listina z roku 1818 je psaná česky, což historici považují za zajímavost. Obsahuje například citaci: „Přijde doba, kdy i ten Kalich budete trpěti.“ Nejstarší objevený zápis psaný německy je pravděpodobně již z 18. století.

Kalich odhalil také dobové mince z roku 1878, a to groše a krejcary. Objevené listiny a mince byly předány Státnímu oblastnímu archivu v Litoměřicích, kde je prozkoumají odborníci. Revitalizaci vyhlídkové věže završí na konci roku instalace nové měděné střechy. Realizace bude stát více než 7 milionů korun, přičemž jedním milionem přispěje ministerstvo kultury. Dosud byla v rámci rekonstrukce Kalichu realizována výměna dřevěných částí konstrukce krovu a zateplení stropu.

„Oprava krovů proběhla unikátní a technologicky zcela ojedinělou metodou. Dřevo na opravu bylo svázáno do vorů a máčeno 2,5 měsíce v Labi pod jezem v Českých Kopistech, dále se máčelo v rybníku v Zahořanech. Samotné opracování dřeva probíhalo zhruba měsíc před zraky veřejnosti na Mírovém náměstí,“ připomněla mluvčí města Eva Břeňová.

V Bráně nebes u Tišnova našli záhadnou kapli

Domácí

Město chce po rekonstrukci v půdních prostorech vybudovat novou expozici. Vystaveny zde zřejmě budou i kopie v makovici nalezených dokumentů. „V úvahu přichází i vznik edukativní místnosti s využitím moderních technologií,“ doplnila Břeňová.

Vedení města předpokládá, že i po rozvolnění protiepidemických opatření nedosáhne letos návštěvnost věže čísel minulých let. S ohledem na bezpečnost návštěvníků je pravděpodobné, že přístup na renovovaný Kalich bude letos výrazně omezen. „Rozsah ukáže až samotný průběh prací,“ poznamenal stavební technik litoměřické radnice Ladislav Pošík.

Reklama

Výběr článků

Načítám