Hlavní obsah

Zemřel archeolog Evžen Neustupný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve věku 87 let ve čtvrtek zemřel uznávaný archeolog Evžen Neustupný. Informovali o tom zástupci Akademie věd ČR, kde dříve působil. Neustupný v roce 2014 převzal cenu Nadačního fondu Neuron za své přispění k tomu, že se česká archeologie stala moderním oborem mezinárodního dosahu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ve věku 87 let zemřel 14. ledna 2021 mezinárodně uznávaný archeolog Evžen Neustupný (na archivním snímku z 11. prosince 2014).

Článek

Neustupný se ve vědecké práci soustředil na spolupráci s přírodovědou, využití matematiky včetně programování složitých algoritmů, využití ekonomické teorie v archeologii a na roli pravěké symboliky.

Proslavil se také teorií o souvislostech mezi člověkem a artefakty. Pomocí nich se snažil objasnit vývoj lidské civilizace.

Archeologové objevili v Milevsku hřeb, který prý pochází z Ježíšova kříže

Domácí

Neustupný se narodil 31. října 1933 do rodiny archeologa Jiřího Neustupného. Vystudoval prehistorii a egyptologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Velkou část své profesní kariéry spojil s Archeologickým ústavem Československé akademie věd, později Akademie věd ČR. V letech 1990 až 1993 Archeologický ústav vedl.

V Plzni založil katedru archeologie

Působil také na Masarykově univerzitě v Brně. V roce 1998 založil katedru archeologie na Filozofické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni.

„Evžen Neustupný na ZČU nejen založil a vyprofiloval katedru archeologie, ale podílel se i na vzniku samotné Fakulty filozofické, původně Fakulty humanitních studií, které vtiskl svoji vizi,” konstatoval děkan fakulty David Šanc.

Zemřel bývalý ředitel pražského planetária Marcel Grün

Věda a školy

„Výrazně tak napomohl tomu, že se na Západočeské univerzitě etablovaly humanitní a společenské vědy. Pan profesor byl všeobecně vážená osobnost, a to jednak kvůli své odborné erudici, ale také pro svůj specifický humor a životní nadhled,” dodal Šanc.

Reklama

Výběr článků

Načítám