Hlavní obsah

Předsedou Asociace výzkumných univerzit se stal rektor ČVUT Petráček

Předsedou Asociace výzkumných univerzit (AVU) je od 1. července rektor ČVUT v Praze a jaderný fyzik Vojtěch Petráček. Vystřídal rektora Univerzity Karlovy (UK) Tomáše Zimu. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

Foto: ČVUT

Rektor Českého vysokého učení technického a nový předseda Asociace výzkumných univerzit Vojtěch Petráček

Článek

Asociaci výzkumných univerzit s UK a ČVUT založily a tvoří také Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. AVU vznikla v roce 2019.

Motivací pro spolupráci je snaha lépe prosazovat své zájmy a posunout se v mezinárodním srovnání. Jde navíc o instituce, které se umístily na prvních pěti místech mezi českými vysokými školami v aktuálním mezinárodním žebříčku QS World University Rankings, připomíná pražské vysoké učení.

Věda do praxe

„Rád bych přispěl k tomu, že Asociace výzkumných univerzit bude rovněž platformou aktivně vedoucí nezávislou diskusi společensky důležitých témat, nabízející jejich řešení, vytvořená na bázi znalostí odborníků z akademické sféry, a navrhovat možnosti implementace těchto řešení ve společnosti,“ prohlásil Petráček.

ČVUT otevřela laboratoř pro vývoj autonomních vozů

AutoMoto

Členové asociace spolupracují na přípravě a zavedení rozpočtových, legislativních i systémových opatření v duchu evropských výzkumných trendů. Kladou si za cíl zkvalitnění tuzemského vysokého školství a posílení udržitelné ekonomiky.

Konkrétními cíli jsou např. sdílení špičkového přístrojového vybavení, podpora přenosů výsledků vědy do praxe i mezinárodní spolupráce.

Upravte termíny přijímaček, apelují středoškoláci na rektory

Věda a školy

Zapojené univerzity jsou také zastánci systému financování veřejných vysokých škol na základě hodnocení kvality vědecké a pedagogické činnosti s ohledem na mezinárodně uznávané ukazatele kvality.

Kritika návrhu ministerstva financí

Organizace v červnu zkritizovala návrh ministerstva financí, který snižuje státní výdaje na vědu pro příští rok na 36,1 miliardy korun. Meziročně by tak byl tento rozpočet o 3,6 procenta nižší. Podle AVU by snížení omezilo výzkumné aktivity a ztížilo možnost získat schopné vědce v konkurzech.

Stát podle NKÚ nerozděluje peníze pro VŠ tak, aby zvyšoval jejich kvalitu

Domácí

Proti návrhu MF jsou i další zástupci akademické sféry, vysokých škol a organizací spojených s výzkumem. O rozpočtu se během léta mají vést další jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám