Hlavní obsah

V brněnských ulicích číhají megaroztoči, jsou symbolem Dnů elektronové mikroskopie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Je tak ošklivý, až je svým způsobem hezký. Řeč je o obřím nafukovacím modelu roztoče, který se minulý týden objevil v ulicích Brna. Fotky s ním plní sociální sítě. Je maskotem Dnů elektronové mikroskopie, které v moravské metropoli odstartovaly tento týden v pondělí. Výroba elektronových mikroskopů má v Brně tradici. Česko je díky tamním firmám světovým lídrem v jejich vývoji.

Foto: archiv Hvězdárny Brno

Nafukovací megaroztoč v brněnském parku Lužánky

Článek

Město se výrobou elektronových mikroskopů pochlubilo i na nedávném Expu v Dubaji.

Brněnské elektronové mikroskopy se používají od lékařství přes výzkum materiálů, kriminalistiku až po archeologii nebo třeba letecký průmysl. Každý třetí elektronový mikroskop na světě je vyrobený v Brně.

Brno je právem na elektronové mikroskopy a jejich výrobce hrdé
Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny Brno

Pomáhají odhalit mikrovesmír

Model roztoče vyrobila brněnská hvězdárna. Loňským maskotem byla nafukovací želvuška, což je také mikroskopický živočich. Želvušky žijí ve vodě, znají je především milovníci vesmírné seriálové ságy Star Trek: Discovery, kde měli megaželvušku. Roztoči vypadají jako klíšťata. Žijí všude včetně lidských plic - na každém člověku jich lze najít několik set tisíc.

Brněnský komplex pro farmacii za čtyři miliardy přispěje k lékové soběstačnosti Česka

Věda a školy

Do programu Dnů mikroskopie se zapojuje i hvězdárna. „Brno je právem na elektronové mikroskopy a jejich výrobce hrdé. Pomáhají nám poznávat mikrovesmír tohoto světa, který si v mnoha ohledech nezadá s tím skutečným vesmírem,“ uvedl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Foto: archiv Hvězdárny Brno

Nafukovací megaroztoč dorazil i na brněnský hrad Špilberk.

Veřejnosti představí mikroskopy přes dvě desítky institucí. Letošní ročník akce je zaměřený na roztoče, tedy neviditelné padouchy škodící rostlinám, zvířatům i lidem.

„Odhalit je lze jen díky mikroskopům. Na programu jsou přednášky, workshopy, výstavy a exkurze do běžně nepřístupných laboratoří,“ uvedla brněnská zastupitelka Anna Putnová (TOP 09).

Pohled do mikroskopického světa prachu je jen pro otrlé

Zdraví

Mnohaletá tradice

Dny elektronové mikroskopie slavnostně zahajuje ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), a to v Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR, který je kolébkou elektronové mikroskopie v Brně. Již v 50. letech minulého století byla v ústavu vyvinuta a vyrobena celá řada různých typů elektronových mikroskopů. Vyráběla je společnost Tesla Brno.

Foto: archiv Hvězdárny Brno

Loňským maskotem Dní elektronové mikroskopie byla nafukovací želvuška. Tento mikroživočich je nyní k vidění v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno.

Po roce 1989 bylo v Brně založeno několik firem, většinou bývalými zaměstnanci Ústavu přístrojové techniky, které se zabývaly vývojem a výrobou elektronových mikroskopů. Dnes jsou v Brně tři velké a významné firmy působící v této oblasti. Jde o společnosti Thermo Fisher Scientific, Tescan a Delong Instruments.

Dobývání vesmíru krok za krokem. Brněnská výstava ukazuje originální exponáty NASA

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám