Hlavní obsah

Brněnský komplex pro farmacii za čtyři miliardy přispěje k lékové soběstačnosti Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

K vývoji špičkových léků i k větší farmaceutické soběstačnosti Česka bude sloužit MUNI BioPharma Hub brněnské Masarykovy univerzity. Stavba přijde na čtyři miliardy korun, stavební práce byly oficiálně zahájeny v pondělí a farmaceutická fakulta školy se do nového areálu přestěhuje v létě 2026.

Foto: archiv Masarykovy univerzity

Na vizualizaci je budoucí MUNI BioPharma Hub, který se stane špičkovým farmaceutickým pracovištěm Masarykovy univerzity Brno.

Článek

Hub bude špičkovým vědeckým pracovištěm, strategickým pro ČR.

Muni BioPharma Hub je důležitý projekt, který bude mít strategický význam.
Petr Fiala, premiér

Premiér Petr Fiala (ODS) při pondělním slavnostním poklepání základního kamene stavby zdůraznil, že zařízení propojí vzdělávání lékárníků s vývojem nejnovějších léčiv a s praxí, tedy s farmaceutickým průmyslem a do značné míry i s potřebami, které má v této oblasti Česko.

„MUNI BioPharma Hub je důležitý projekt, který bude mít strategický význam pro budoucnost našeho farmaceutického průmyslu i pro Českou republiku. Je důležité se zbavovat závislosti na nedůvěryhodných dodavatelích léků z méně bezpečných zemí,“ zdůraznil předseda vlády.

Univerzita Karlova staví v Hradci lékařům a lékárníkům nové fakulty za více než sedm miliard

Věda a školy

Rektor Masarykovy univerzity, neurolog Martin Bareš v této souvislosti uvedl, že Česko během krize, jakou byla například celosvětová pandemie koronaviru, již musí být co nejvíce soběstačné, a to nejen v oblasti výroby léčiv, ale i jejich vývoje na nejvyšší možné úrovni.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Poklepání základního kamene MUNI BioPharma Hubu. Uprostřed premiér Petr Fiala

Laboratoře hubu umožní vývoj léků a zapojení do klinického výzkumu. Jeho zázemí využijí i odborníci z přírodovědecké a lékařské fakulty. Bareš zdůraznil, že v současnosti trvá až příliš dlouho, než se nově vyvinutý lék dostane z laboratoří na pulty lékáren. I to bude hub řešit.

Schvalování nových léčiv je náročný proces, do něhož vstupují představitelé farmaceutického průmyslu, ekonomové a právníci. Univerzita proto sestaví interdisciplinární mezifakultní studijní program Applied Health Economics, který bude vyučován v angličtině předními pedagogy z šesti různých fakult univerzity. Ten by měl generovat budoucí experty do nemocnic, pojišťoven či regulatorních institucí, aby v procesu schvalování nebyly prodlevy.

„Ve střední Evropě takový podobný program neexistuje,“ doplnil profesor Bareš.

Unikátní architektura pro vědu

V MUNI BioPharma Hubu budou také laboratoře pro domorodé nebo exotické látky, které mohou způsobit vážné nebo potenciálně smrtelné onemocnění, kryobanka, jednotka pro tkáňové kultury a genetické modifikace nebo například jednotka pro experimentální chirurgii.

Foto: archiv Masarykovy univerzity

Nová část Masarykovy univerzity bude mít špičkové laboratoře pro vývoj léčiv.

Objekt bude tvořit pět nadzemních a tři podzemní podlaží. Půjde o architektonicky mimořádnou stavbu. Speciální světlíky zajistí, aby se do ní dostalo co nejvíce světla. Komplex si bude vyrábět vlastní elektřinu prostřednictvím fotovoltaických panelů či zpětným využíváním tepla z datového centra.

Využívat bude i teplo z 53 geotermálních vrtů pod objektem. Bude v něm i akumulační nádrž na dešťovou vodu sloužící ke splachování či k dalšímu zavlažování. Chybět nebude ani pnoucí vegetace na střechách, která upraví klima ve vyhřívaných plochách střech.

Dvacátá expedice vytvoří v Antarktidě dokument o českém výzkumu

Věda a školy

Farmaceutická fakulta je součástí Masarykovy univerzity od roku 2020, předtím spadala pod Veterinární univerzitu Brno.

Česko i EU nyní usilují o posílení soběstačnosti v lékové produkci. Kvůli tomu ČR potřebuje absolventy medicíny, farmacie i dalších souvisejících oborů.

Brno centrem česko-slovenského kosmického průmyslu. Vyrábí nanosatelity, dalekohled i družici

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám