Hlavní obsah

Už jste ji viděli? Miniaturní modrá houbička stále fascinuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lese bychom ji přehlédli. Loni v listopadu si ale tchajwanský lékárník Eric Cho všiml ve městě Tchaj-pej něčeho pozoruhodného, byť skoro nepostřehnutelného. Předpokládá se, že jím zvěčněnou záhadnou houbou je poměrně nedávno objevený druh helmovky s latinským jménem Mycena subcyanocephala. Fotky miniaturní houbičky, mnohem menší než lidský prst, se staly na sociálních sítích virálními - a fascinují stále.

Foto: Eric Cho / Instagram

Miniaturní houbička vyfocená tchajwanským lékárníkem

Článek

Na dotaz, jak houbu našel, prozradil, že ho na ni upozornil jeho kamarád s tím, že na příslušné cestě je „zvláštní drobná houba“, kterou stojí za to prozkoumat. Tehdy 32letý Eric Cho si ji pak i s kouskem dřeva, na kterém rostla, vzal domů.

S její „poněkud fádní šedobílou barvou“ se ale Cho úplně nespokojil. V naději, že by mohla svítit, se pak snažil v noci nechávat zcela zhasnuto, avšak bez úspěchu.

Denně každopádně houbičku zaléval, přesněji řečeno postřikoval, aby zůstala ve vlhkém prostředí. Po více než třech měsících si všiml, že letos 7. března na kousku dřeva roste houba, jejíž klobouček má výrazně modrý nádech, napsal již dříve server Taiwan News.

Patnáct let sbírá růžovky, přesto si je spletla. V Krnově zachránili otrávenou houbařku

Krimi

Eric tehdy zmínil, že podle vědecké práce z roku 2019 nazvané „Dva nové druhy helmovky na Tchaj-wanu“ se modrá barva objevuje pouze v mladém stadiu těchto hub a po dozrání se rozplyne do světle modré či bělavé.

Dne 12. března Cho poslal fotografie houby na sociální síť iNaturalist a den poté tento web zveřejnil obrázky na svém Twitteru (nyní sociální síť X).

Až do současnosti tento příspěvek nasbíral téměř 10 tisíc „lajků“.

iNaturalist je sociální síť a aplikace pro určování organismů a soustředění záznamů o jejich výskytu. Jde o projekt občanské vědy, do sběru dat se tak může zapojit nejen vědecká komunita, ale zejména široká veřejnost.

Nejmenší houba na světě?

Helmovky jsou tzv. stopkovýtrusé houby z řádu pečárkotvarých a čeledi helmovkovitých. Konkrétně Mycena subcyanocephala je druh houby, která má své stanoviště v tropických částech Tchaj-wanu. Byla zatím spatřena jen osmkrát.

Nedávno Choův snímek sdílel i jiný instagramový účet, který připomněl, že Mycena subcyanocephala s výškou asi 1 mm může navíc být i nejmenší houbou na světě.

Javory likviduje nemoc kůry. Houba je nebezpečná i pro člověka

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám