Hlavní obsah

Úsměv, prosím! Právě teď ho věda doporučuje

Právo, JPL

Úsměv se stal námětem písní mnoha interpretů, od legendárního Franka Sinatry přes slovenskou skupinu Modus až po současnou americkou zpěvačku Katy Perry. Dělá podle nich učiněné zázraky: zvedne vám náladu, rozjasní i hodně pošmourný den, změní pohled na svět a brzy se celkově cítíte mnohem lépe. O úsměvu byly popsány celé kapitoly v motivačních knihách a neodmyslitelně patří k nezbytné výbavě četných hereček a herců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zjištění mezinárodního vědeckého týmu vedeného Fernandem Marmolejo-Ramosem z Jihoaustralské univerzity v Adelaide jim v mnohém dává za pravdu. Navíc snad ani nemohlo být načasováno lépe: miliony lidí sužovaných depresemi a úzkostmi umocněnými pokračující pandemií onemocnění covid-19 úsměv potřebují.

Amygdala ohlídá spolehlivě emoce

Výzkum, jehož výsledky otiskl časopis Experimental Psychology, se zakládal na zajímavém experimentu. Část dobrovolníků držela v ústech pero: tím vyvolali v lícních svalech stahy odpovídající úsměvu. Druhá skupina naopak neměla mezi rty vůbec nic.

Vědci poté ukázali lidem fotografie tváří s různými výrazy, od širokého úsměvu po zamračené, pochmurně se tvářící obličeje. Poté přišly na řadu videonahrávky lidí vyjadřujících náladu rozdílnou chůzí ve škále od rozpustilého poskakování po unavené ploužení se po chodníku.

A výsledek? Skupina lidí, která si držením pera v ústech napodobovala úsměv, si jak snímky, tak videosnímky vyložila mnohem pozitivněji než kontrolní dobrovolníci.

Smutná zpráva od vědců - pocit štěstí lidský život neprodlužuje

Věda a školy

„Jestliže vám lícní svaly řeknou, že jste šťastní, s velkou pravděpodobností uvidíte svět kolem vás mnohem pozitivněji,“ vysvětluje Marmolejo-Ramos. „Zjistili jsme, že i když budete přinuceni k úsměvu, vyšlete silný signál k amygdale. Tato poměrně složitá část šedé kůry mozkové odpovědná za emoce následně uvolní chemické látky povzbuzující příjemné pocity.“

Spontánnosti se nic nevyrovná

Amygdala, o níž se proto hovoří jako o centru naší emoční paměti, mj. zabezpečuje, že emoce doprovází určitý tělesný projev. Díky ní se v určitých situacích červenáme nebo naopak bledneme, polévá nás pot, zažíváme silnější tlukot srdce nebo se nám zrychlí dech.

„Pokud dokážete, aby se vaše lícní svaly poskládaly do úsměvu, a můžete jej jen předstírat, vytvoří se vám v mozku kladné pocity – a vaše nálada se hned zlepší,“ potvrzuje spoluautor projektu Jamada Juki z Kjúšúské univerzity v japonské Fukuoce.

Odborníci jsou přesvědčeni, že jejich výsledky lze v některých případech využít ke zlepšování duševního zdraví. „Je ale vždycky pochopitelně mnohem lepší, když se usmíváte od ucha k uchu, protože sami chcete a máte pro to důvod,“ uzavírá Marmolejo-Ramos.

Reklama

Související články

Křivé zuby je dobré řešit i v dospělosti

Křivé zuby nejsou jen estetický problém, který ničí sebevědomí jedince. Velmi významně mohou ovlivnit kazivost zubů, záněty dásní či bolestivost čelistních...

Výběr článků

Načítám