Hlavní obsah

Univerzita Karlova se vešla do pětistovky nejlepších vysokých škol světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita Karlova (UK) patří podle nejnovějšího vydání žebříčku Times Higher Education World University Rankings 2024 mezi 500 nejlepších vysokých škol na světě. Oproti loňskému i předloňskému srovnání, ve kterých se umístila mezi nejlepšími šesti sty, se tak posunula do první pětistovky (401.–500. místo). Nadále zůstává i nejlépe hodnocenou tuzemskou VŠ.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Univerzita Karlova – budova Karolina v Praze, pohled z Ovocného trhu

Článek

„Před pár dny dosáhla Univerzita Karlova vynikajícího výsledku v novém srovnání evropských vysokých škol, kde se dostala do první stovky hodnocených. Z dnešního žebříčku je vidět, že i v celosvětovém měřítku jsme schopni si skvělé postavení nejen udržet, ale dokonce se i výrazně posunout vpřed,“ okomentovala to rektorka UK Milena Králíčková.

Žebříček Times Higher Education World University Rankings, který vyšel již po dvacáté, patří k nejstarším a nejprestižnějším srovnáním vysokých škol. Letos klasifikuje podle inovované metodiky více než 1900 škol ze 108 zemí celého světa.

Činnost univerzit v tomto žebříčku se porovnává v pěti pilířích, jimiž v současné podobě jsou vzdělávání a výuka, výzkumné prostředí, kvalita výzkumu, spolupráce s průmyslem a transfer technologií a internacionalizace. Namísto 13 je ale žebříček sestavován na základě 18 ukazatelů, přičemž největší změnou prošel pilíř, který sleduje kvalitu výzkumu, kde bylo jedno kritérium nahrazeno čtyřmi.

Univerzita s hlavním sídlem v Praze dosáhla nejlepšího výsledku v pilíři „vzdělávání a výuka“, kde jí patří 341. místo. Mezi prvních 400 škol pronikla ještě v pilíři „výzkumné prostředí“.

Univerzita Karlova je mezi stovkou nejlepších vysokých škol v Evropě

Věda a školy

Výrazné meziroční zlepšení zaznamenala v pilíři „spolupráce s průmyslem a transfer technologií“ – UK totiž dosáhla relativně vysokého hodnocení v novém ukazateli, který sleduje výzkum citovaný v patentové dokumentaci.

Opět Oxford

Z dalších českých vysokých škol dosáhly nejlepšího výsledku Masarykova univerzita v Brně (601.–800. místo), Česká zemědělská univerzita v Praze nebo Univerzita Palackého v Olomouci (obě 801.–1000. místo).

Aktuální žebříček – stejně jako nedávno zveřejněný QS World University Rankings: Europe 2024 – opanovala britská Univerzita v Oxfordu. Na druhé příčce skončila Stanfordova univerzita v USA a třetí pozici obdržela rovněž americká VŠ, a to Massachusettský technologický institut.

V rozpočtu se povedlo navýšit sumu na VŠ a Akademii věd, sdělila Langšádlová

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Univerzita Karlova

Reklama

Výběr článků

Načítám