Hlavní obsah

Univerzita Karlova je mezi stovkou nejlepších vysokých škol v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita Karlova (UK) v Praze se v novém mezinárodním srovnání evropských vysokých škol QS World University Rankings: Europe 2024 umístila na 86. místě. Spolu s Varšavskou univerzitou je podle tohoto hodnocení jedinou VŠ z východoevropských zemí, která patří mezi nejlepší univerzity v rámci starého kontinentu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková

Článek

„Vzhledem k tomu, že tento žebříček je úplnou novinkou, nemáme tak srovnání z minulých let, jako je tomu u jiných hodnocení. Být však mezi stovkou nejlepších evropských vysokých škol je bezesporu úspěch,“ okomentovala to rektorka UK Milena Králíčková.

Žebříček QS World University Rankings: Europe 2024, jenž takto zaměřený na Evropu vyšel poprvé, srovnává činnost evropských vysokých škol v celkem 12 kritériích, která se týkají kvality výzkumu, uplatnění absolventů, podmínek výuky, internacionalizace a udržitelnosti.

Zveřejněné výsledky zahrnují téměř 700 škol ze 42 zemí, a to včetně 17 z tuzemska.

Karlova i Masarykova univerzita si v mezinárodním žebříčku vysokých škol polepšily

Věda a školy

Z dalších českých škol se nejlépe umístily brněnská Masarykova univerzita (161. místo), České vysoké učení technické v Praze (182. místo), Vysoké učení technické v Brně (216. místo) a Univerzita Palackého v Olomouci (219. místo).

Univerzita Karlova byla v řadě kritérií dokonce klasifikována v okolí 50. místa, jak ve středu připomněl její mluvčí Václav Hájek.

Nejlepší tři umístění v jednotlivých kritériích UK obsadila v těchto parametrech: studující přijatí v rámci mezinárodní mobility (53. místo), mezinárodní výzkumná spolupráce (52. místo) a udržitelnost (51. místo).

Daný výsledek staví UK do pozice nejlépe hodnocené vysoké školy v rámci východoevropských zemí - ruské univerzity nebyly do hodnocení zahrnuty.

Zvítězil Oxford

Na celkové 1. pozici v žebříčku skončila britská Univerzita v Oxfordu, přičemž „nadvládu“ Británie v Evropě stvrzuje i 3. příčka Univerzity v Cambridgi.

Druhý v aktuálním žebříčku skončil Švýcarský federální technologický institut v Curychu.

VŠ má v Česku 27 procent lidí od 25 do 64 let. Podíl je třetí nejnižší v EU

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Univerzita Karlova

Reklama

Výběr článků

Načítám