Hlavní obsah

Univerzita Karlova a VŠE připravily kurz pro zájemce o práci v orgánech EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zájemci zvláště z řad absolventů VŠ, kteří by chtěli pracovat pro Evropskou unii, se mohou hlásit na nový kurz, který je připraví na přijímací testy do evropských institucí. Kurz přichystaly Univerzita Karlova (UK) a Vysoká škola ekonomická (VŠE) v Praze s cílem pomoci jeho účastníkům zvládnout přijímací řízení do institucí EU, které pořádá Evropský úřad pro výběr personálu (EPSO – European Personnel Selection Office).

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisařka Věra Jourová. Podle ní jsou Češi v unijních orgánech zastoupeni vzhledem k počtu obyvatel republiky nedostatečně.

Článek

Na úterní tiskové konferenci to uvedli zástupci škol. Úspěšné zvládnutí otevřených výběrových řízení je podle místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věry Jourové branou k vyššímu zastoupení Čechů v institucích EU.

Kurz je vhodný pro absolventy a studenty ekonomie a financí, jazykových oborů či společenských věd, jako jsou právo a politologie

„Tato vzdělávací aktivita je takovou první vlaštovkou, jak by UK do budoucna chtěla rozšiřovat nabídku celoživotního vzdělávání. Dnes je cesta ve vzdělávání nekončící, a proto vysoké školy a univerzity musí v celoživotním vzdělávání nabízet víc. Podporu našich absolventů v cestě za vysněnou prací vnímám jako součást úkolu univerzit,“ sdělila rektorka UK Milena Králíčková.

Simulovat výběrová řízení

Kurz podle prorektorky pro mezinárodní vztahy VŠE Hany Machkové simuluje jednotlivé fáze výběrových řízení do evropských institucí a představuje metody, jak je úspěšně zvládnout.

Univerzita Karlova prověřuje své smlouvy s vysokými školami v Číně

Věda a školy

Účastníci mj. získají informace o služebním řádu institucí a o právním postavení úředníků EU a jejich kariérních příležitostech.

Kurz, který bude částečně v online podobě, je podle jeho organizátorů určen absolventům vysokých škol různých oborů. Hlásit se mohou rovněž studenti posledního ročníku magisterského studia, kteří hodlají rozvíjet svou kariéru v EU.

Pokročilá znalost angličtiny nutná

Kurz je vhodný zejména pro absolventy a studenty ekonomie a financí, jazykových oborů či společenských věd, jako jsou právo a politologie. Pro absolvování kurzu je potřeba pokročilá znalost angličtiny, protože jednotlivé přednášky se budou konat v anglickém jazyce.

Podle Jourové jsou Češi v unijních orgánech zastoupeni vzhledem k počtu obyvatel republiky nedostatečně. Do výběrových řízení evropských institucí se podle ní hlásí asi jedno procento Čechů, tedy o polovinu méně, než by bylo potřeba.

Vysoké školy v Brně zdůrazní svobodu slova a upozorní na dezinformace kolem EU

Věda a školy

Místopředsedkyně EK rovněž zdůraznila, že výběrová řízení na pozice administrátorů se všeobecným zaměřením jsou přístupná absolventům univerzit různých oborů.

U specializovaných pozic je nyní podle ní poptávka zejména po expertech na IT a kybernetiku nebo po odbornících na zdravotnictví, energetiku a klima.

Registrace do kurzu začne ve středu 1. února. Jednotlivé přednášky a webináře jsou na programu v březnu a v dubnu. Více informací ke kurzu zájemci najdou zde.

Oběti znásilnění žádají odškodnění jen ve třetině případů. Často o svém nároku nevědí, říká studie

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám