Hlavní obsah

Unikátní keltská hlava je zpět v Terezíně. U převozu z Olomouce asistovali ozbrojenci

Právo, Petr Marek

Za nejpřísnějších bezpečnostních opatření byla v neděli z Olomouce přepravena do depozitáře Národního muzea (NM) v Terezíně na Litoměřicku unikátní hlava Kelta, ve světě zřejmě nejznámější archeologický nález z České republiky.

Keltská kamenná hlava odletěla z Vlastivědného muzea v OlomouciVideo: Vlastivědné muzeum Olomouc

 
Článek

Do olomouckého vlastivědného muzea (VMO) si ji za doprovodu ozbrojenců osobně přijel převzít její „strážce“, kurátor NM Pavel Sankot, který má tento vzácný exponát na starosti.

Téměř 25 cm vysoká opuková hlava je jedním ze symbolů keltské kultury. Nalezena byla 19. května 1943 v malé pískovně u Mšeckých Žehrovic.

Kurátor hlavu nejprve uložil do speciální skříně. Pak ho s ní krátce po desáté hodině dopolední policisté převezli na letiště do Neředína, odkud pokračoval vrtulníkem do Terezína.

Foto: Petr Marek, Právo

Slavná hlava Kelta

Na výstavu s názvem Keltská kamenná hlava ze Mšeckých Žehrovic se na ni do Olomouce přišlo podívat v průběhu 13 dnů zhruba deset tisíc lidí.

„Je škoda, že výstava skončila, když její návštěvnost gradovala. Jsme ale i tak spokojeni. Pokud někdo z oblasti střední Moravy Keltskou hlavu neznal, už je to velmi známý objekt i tady,“ pochvaloval si ředitel VMO Břetislav Holásek, podle kterého výstavu navštívilo i hodně cizinců, nejvíce Rakušanů, ale například i Australané.

Foto: Petr Marek, Právo

Kurátor Pavel Sankot (vpravo) unikátní hlavu Kelta ukládá do speciální skříně.

Nevyčíslitelná hodnota exponátu z doby železné

Opuková hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku pochází z mladší doby železné a patří k nejvzácnějším exponátům Národního muzea.

„Její hodnota je nevýslovná, do ostatních muzejních institucí ji půjčujeme jen velice výjimečně. Jde o světový unikát, který nám závidí všechny země, kde se nacházely keltské civilizace,“ řekl novinářům již dříve ředitel NM Michal Lukeš.

Foto: Petr Marek, Právo

Kurátor Pavel Sankot opouští s hlavou Kelta uloženou ve speciální skříni za doprovodu ozbrojenců olomoucké vlastivědné muzeum.

Foto: Petr Marek, Právo

Střežený transport vzácného předmětu

Téměř 25 centimetrů vysoká opuková hlava je jedním ze symbolů keltské kultury. Nalezena byla náhodně 19. května 1943 v malé pískovně u Mšeckých Žehrovic.

Kamenná hlava muže s typickým keltským nákrčníkem, knírem a obočím zakončeným spirálou byla snad původně součástí celé sochy. Plastika byla objevena rituálně rozbitá na více dílů společně se zbytky po ohništi, mnoha úlomky keramických nádob a kostními náramky.

Jedinečný nález v Dubanech. Objevili tam hrob keltského bojovníka

Věda a školy

NM chce v budoucnosti hlavu trvale vystavit v trezorové vitríně v historické archeologické expozici. Do té doby bude kromě ojedinělých zápůjček v trezoru v depozitáři v Terezíně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám