Hlavní obsah

Kosti nalezené v budějovickém klášteře nepatří zpovědníkovi Přemysla Otakara II.

České Budějovice

Jihočeští vědci zjistili, že lidské ostatky nalezené v českobudějovickém klášteře dominikánů nepatří jeho prvnímu převorovi Jindřichu Librariovi, nýbrž minimálně třem lidem. Nejstarší jsou ze 14. století, přičemž Librarius, zpovědník a důvěrník krále Přemysla Otakara II., zemřel v roce 1281. V klášterním kostele objevili další dřevěnou schránku s kostmi, kterou chtějí prozkoumat.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jihočeští vědci oznámili 28. ledna na konferenci v Českých Budějovicích, že lidské ostatky nalezené v tamním klášteře dominikánů nepatří prvnímu převorovi kláštera Jindřichu Librariovi. Na snímku je schránka, ve které byly ostatky uloženy.

Článek

„Chceme o Librariovi hledat informace ve vatikánských archivech. Zatím jen víme, že byl prvním převorem českobudějovického kláštera dominikánů a zemřel roku 1281,” sdělila archeoložka Zuzana Thomová z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Dosud známe jen datum Librariovy smrti, z úmrtní desky. „O jeho reálném životě nevíme téměř nic a nejsme ani schopni spolehlivě rozhodnout, jestli existoval, nebo neexistoval. Jeho osobnost je ale po staletí uctívána,” řekl Daniel Kovář ze Státního okresního archivu v Českých Budějovicích.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Na snímku je v projekci Librariova podobizna.

Zmínka o jeho smrti je úřední opis tabule mrtvých z druhé poloviny 17. století. Tabule visela v klášterním ambitu. Je to jediná historická stopa.

Průzkum inicioval kardinál Duka

Loni v červnu vyzvedli vědci při záchranném výzkumu a geofyzikálním průzkumu klášterního kostela Obětování Panny Marie na českobudějovickém Piaristickém náměstí dřevěnou schránku, v níž byly kosti, seznam dělníků z oprav kláštera v roce 1893, noviny Národní politika z 18. července 1893 a básnická sbírka Z hlubin od Jaroslava Vrchlického.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Schránka, ve které byly ostatky uloženy.

Z ostatků odebrali pět vzorků, stáří určili radiokarbonovou metodou. Ve schránce bylo devět lidských kostí či zlomků a 32 kostí zvířat. Lidské kosti patří dospělému muži, ženě a třetímu člověku, jehož stáří odhadli na 14 až 25 let.

„Nejde o ostatky jednoho jedince, ale minimálně tří. Některé kosti byly pokryté zbytky tkaniny,” popsala Erika Průchová z Archeologického ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Konference Jihočeského muzea

Foto: Václav Pancer, ČTK

Některé kosterní pozůstatky patří i člověku ve věku 14 až 25 let.

Vzorky se odeslaly do univerzitní laboratoře v Georgii v USA. Nejstarší kost je ze 14. století, další ze 16. až 17. století. Z toho vyplývá, že to nejsou ostatky Libraria.

Našli jsme kosti bojovníků z bitvy u Lipan, hlásí odborníci

Věda a školy

Archeologové našli při průzkumu v jižním gotickém zdivu kláštera i další dutinu, v níž je jiná dřevěná schránka s kostmi.

„Jestli najdeme, nebo nenajdeme Librariovy ostatky, není rozhodující, ale stálo by to za to zkusit,” poznamenal kardinál Dominik Duka, který průzkum inicioval a nyní tam sloužil mši.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zprava českobudějovický biskup Vlastimil Kročil a kardinál Dominik Duka sloužili v klášterním kostele Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích mši jako součást vědecké konference věnované prvnímu převorovi kláštera dominikánů Jindřichu Librariovi.

Děkan katedrální kapituly Zdeněk Mareš uvedl, že biskupství by mělo v průzkumu pokračovat.

Nezvyklý nález krocana

Mezi nalezenými zvířecími kostmi je deset ostatků skotu, ovce či kozy, 17 kostí ptáků jako husa, kur a krocan, pět kostí se nepovedlo určit.

„Zajímavý je nález krocana, protože to je na našem území nepůvodní druh. Na jihu Čech se v písemných pramenech objevuje v roce 1578 v Krumlově, kdy měl třetí sňatek Vilém z Rožmberka a na svatební hostině se servírovaly stovky krocanů,” řekla Lenka Kovačiková z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Kosti krocanů se často nacházejí v církevním prostředí.

Foto: Václav Pancer, ČTK

V klášteře objevili dřevěnou schránku s kostmi, ve které bylo devět lidských kostí či zlomků a 32 kostí zvířat.

Českému králi Přemyslu Otakarovi II. (1233–1278), řečenému „král železný a zlatý”, prý jeho zpovědník Librarius poradil, aby si založením kláštera vyprosil od Boha narození vytouženého potomka a dědice, pozdějšího krále Václava II. Přemysl Otakar II. České Budějovice založil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám