Hlavní obsah

Skoro 25 000 žáků skládá přijímačky na víceletá gymnázia

Praha
Aktualizováno

Zájemci o studium víceletých gymnázií zamířili v úterý 9. června k jednotným přijímacím zkouškám. Na řadě těchto škol je velký převis přihlášených, víceletá gymnázia většinou otevírají jednu až dvě třídy. Například v Praze se na ně přitom hlásí často i několik stovek dětí. Kvůli pandemii koronaviru se uchazeči letos víc než dříve museli spoléhat na domácí přípravu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační snímek z přijímaček

Článek

Podle statistik Cermatu, který přijímací zkoušky organizuje, se na osmiletá gymnázia letos přihlásilo 19 296 žáků a na šestiletá gymnázia 5558.

Z údajů ministerstva školství plyne, že v uplynulých letech nastupovalo do prvních ročníků víceletých gymnázií každoročně zhruba 11 700 nově přijatých. Z celé republiky by tak letos mohla uspět necelá polovina zájemců o tyto školy. Šance na přijetí se ale mezi školami i regiony liší.

Výsledky mají být 17. června.

Například do Gymnázia Nad Štolou v Praze 7 v úterý ráno dorazilo zhruba 410 žáků. Dalších přibližně 380 jich dělá zkoušky v jiné škole, kam se také přihlásili. Výsledek z aktuálních testů se každému bude počítat pro všechna gymnázia, která uvedl na přihlášce.

Pouhý jeden pokus u přijímaček na SŠ nemá podle ředitelů škol na přijetí vliv

Věda a školy

Na šestileté gymnázium v ulici Nad Štolou, kde se v září otevře třída pro 30 nových studentů, se chce dostat 361 dětí. O studium osmiletého gymnázia se jich uchází 424, z nichž bude moct nastoupit 60. Podle ředitelky školy Renaty Schejbalové, která vede Asociaci ředitelů gymnázií, se příchod uchazečů ráno obešel bez komplikací. A odpoledne podle ní odešly vyplněné testy uchazečů bez potíží do Cermatu.

Domácí příprava lepší než ve škole?

„Když člověk vidí to množství zájemců, tak si říká, jestli to má všechno vůbec cenu. Na druhou stranu motivace k přestupu na gymnázium je u syna veliká, protože na základní škole není spokojený. Tak uvidíme, třeba bude mít štěstí,“ řekl ČTK otec jednoho z páťáků, kteří ke zkoušce na Gymnáziu Nad Štolou přišli.

Syn se podle něj připravoval pilně. „Dokud nebyl koronavirus, tak chodil na přípravný kurz. Učil se ale hodně i doma. Kdyby se spoléhal jen na to, co proberou ve škole, tak by neměl šanci ty testy zvládnout,“ poznamenal.

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý již dříve uvedl, že ZŠ nemají za úkol připravit děti na přijímací zkoušky.

Podle samotného chlapce byla příprava doma lepší než ve škole. „Těším se ale, že už to budu mít za sebou,“ přiznal. Doplnil, že se trochu bojí, ale zároveň doufá, že se mu zkouška povede. Podobně se vyjadřovali i rodiče a další děti před školou. Výsledky by se měli dozvědět 17. června.

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý již dříve uvedl, že ZŠ nemají za úkol připravit děti na přijímací zkoušky. Zmínil, že školy žákům většinou doporučují přípravné kurzy, protože se v testech vyskytují například zvláštní druhy příkladů a chytáků.

Jediný řádný termín

Kritiku některých školských odborníků vyvolalo letos rozhodnutí omezit kvůli koronaviru standardní dva termíny zkoušky na jeden.

Například podle předsedkyně Učitelské platformy Petry Mazancové to může u některých dětí snížit šance na přijetí. Podle oslovených ředitelů škol by to ale neměl být problém, protože v minulosti se výsledky ze dvou termínů moc nelišily.

Zápřah SŠ: souběh maturit i přijímaček

Věda a školy

Zkoušky letos kvůli koronaviru provázela také přísná hygienická opatření. Uchazeči museli před vstupem do škol odevzdat čestné prohlášení o své bezinfekčnosti. Museli dodržovat rozestupy alespoň 1,5 metru a před vstupem do učeben si dezinfikovat ruce. Pokud to dodrželi, mohli si při psaní testů sundat roušku.

V pondělí 8. června proběhly přijímací zkoušky na čtyřleté maturitní obory.

Reklama

Související články

Maturanti se na koronavirus nevymlouvali

V pondělí nakonec přece jen začaly maturity, i když kvůli březnovému uzavření škol probíhalo letošní druhé pololetí výrazně jinak než obvykle. Přesto se...

Výběr článků

Načítám