Hlavní obsah

U Rokštejna na Jihlavsku ožil středověk. Pracují zde brněnští studenti

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní den archeologie otevřel v sobotu 20. října pomyslné brány vědeckovýzkumné stanice v Panské Lhotě na Jihlavsku. Zdejší jedinečné pracoviště Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity Brno leží jen pár set metrů od velké zříceniny hradu Rokštejn a už potřetí pozvalo veřejnost na cestu do středověku.

Foto: Jana Pechová, Právo

Studenti staví na zahradě výzkumné stanice chlebovou pec, významný objev z letošního léta. Je třeba ověřit její funkčnost.

Článek

„Experimentální centrum takhle komplexně provázané s výzkumem je snad jediné v Evropě,“ zamyslela se vedoucí zdejšího výzkumu Jana Mazáčková nad celoročně využívanou adresou.

Budoucí odborníci na Rokštejně pod dohledem těch zkušených dostávají praktickou školu od A do Z.

Hrad měla původně zatopit voda

Všechno přitom mělo být úplně jinak. Hrad na skalní vyvýšenině v údolí mezi kopci měla v rámci výstavby přehrady Střížov zatopit voda. Právě proto sem na počátku 80. let přišli archeologové, aby tu provedli záchranný průzkum.

A už odtud vlastně neodešli – na rozdíl od vodohospodářů, kteří výstavbu vodního díla přehodnotili. Díky okolnostem se tak hrad založený ve druhé polovině 13. století stal jedním z nejprozkoumanějších hradů v Česku. Ale mýlil by se ten, kdo by si myslel, že už tu není co hledat.

Foto: Profimedia.cz

Zřícenina hradu Rokštejn

„Práce je tu ještě tak na třicet let. A to je hrad jen třešnička na dortu, v okolí je 33 zaniklých středověkých vesnic,“ upozornila vedoucí výzkumu na mimořádný region, spojený též s historickou těžbou drahých kovů.

Přednášková místnost i laboratoř

Areál v Panské Lhotě univerzita pořídila na přelomu milénia. Kromě depozit, kam se ukládají nálezy ze zdejších výzkumů, je v bývalé hospodářské usedlosti i laboratoř, přednášková místnost, dílna a ubytovací zařízení. Nechybí dokonce ani střelnice: předmětem zkoumání jsou šípy vyslané z luků a kuší. A na terénní praxi se vyráží na Rokštejn i do okolí.

Zrovna letos se studentům archeologie během letní praxe podařilo objevit pod sutinami palácového zdiva chlebovou pec z 15. století. V sobotu na zahradě výzkumné stanice měli návštěvníci možnost vidět, jak roste mladým archeologům pod rukama.

Reklama

Související články

Objevem roku je pražská Valentinská brána

Cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) za loňský rok Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) za objev, nález roku obdržela středověká Valentinská...

Výběr článků

Načítám