Hlavní obsah

Archeologové odhalili v centru Prahy unikátní staré potrubí

Právo, Novinky, fš, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 18. století kladou archeologové z Muzea hl. m. Prahy objev borového potrubí, které našli pod Václavským náměstím. Stalo se tak nyní v rámci záchranného archeologického výzkumu v historickém jádru města v souvislosti s rekonstrukcí dolní části daného náměstí.

Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Vodovod z poloviny 18. století

Článek

Po několika nálezech dílčích částí dřevěného středověkého a novověkého vodovodního potrubí na Václavském náměstí se v těchto dnech podařil větší objev. Část historického vodovodního potrubí z borových klád a výjimečně zachovaná souvislá linie tohoto vodovodu byly odkryty při výstavbě vodovodu nového.

Zatím jej odhalili dvě desítky metrů a šlo patrně o součást systému zásobování města vltavskou vodou prostřednictvím vodárenských věží.

Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Plán vodovodu z hradebního příkopu N. Města (1684)

„Historický vodovod prochází v podélném směru středem Václavského náměstí, a to v hloubce asi jednoho metru. Potrubí sestává z jednotlivých borových kmenů pokácených v polovině 18. století. Borové dřevo bohaté na pryskyřici odolává tlení,“ popsala Olga Šámalová z Muzea hl. m. Prahy.

Kmeny byly tehdy podélně provrtány nebozezem. Takto vzniklé dřevěné roury o délce tři až čtyři metry a s průtočným otvorem o průměru asi pět centimetrů se posléze vzájemně spojily do vodovodního řadu železnými objímkami – zděřemi.

Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Stojan a čep nalezené v 60. letech 20. století při stavbě podchodu

„V jednom borovém kmenu, pravděpodobně záměrně označeném zářezy, byl v horní poloze vyvrtán otvor, který byl zakolíkován, aby neunikala voda. V takovém místě mohl být později instalován takzvaný stojan a čep, tedy svisle připojená další dřevěná roura s kohoutem na odběr vody,“ vysvětlila Marika Hankiewiczová ze zmíněného muzea, která Novinkám zaslala snímky od výzkumníků.

Znovuobjevení po 50 letech

Dosud bylo toto potrubí v takto výjimečné podobě k vidění při výstavbě podchodu ve středu náměstí v roce 1967.

Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Spoj jednotlivých kmenů

Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Zděř a zazátkovaný otvor pro stojan

Na Novém Městě pražském existoval po jeho založení první veřejný vodovod. Na Václavské náměstí (někdejší Koňský trh) proudila voda dřevěným potrubím z osady Rybník a rovněž z pramenišť v novoměstském hradebním příkopu. Od konce 15. století se zde ustanovil systém zásobování vodou.

Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Současná archeologická sonda v místě napojení nové kanalizace

Pro Nové Město se čerpala vltavská voda do vodárenských věží Šítkovské a Novomlýnské. Novomlýnská věž, zásobující vodou tzv. dolní Nové Město, je v současné době ve správě městského muzea, které zde připravilo expozici věnovanou historii pražských požárů.

Jak instituce připomíná, na jaře byla při rekonstrukci kanalizace objevena mimo jiné i soška madonky asi z 15. století.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám