Hlavní obsah

Tým z Mendelovy univerzity zkoumá varující úbytek „deštných pralesů oceánu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porosty mořských trav se považují za deštné pralesy oceánu. Jde o jedny z nejbohatších ekosystémů, které hrají ve světě moří a oceánů důležitou ekologickou roli. Globálně ale ubývá mořských luk, v nichž se objevuje druh mořské trávy rodu Zostera, kterému se přezdívá úhoří tráva. Vliv na tento úbytek mají oomycety, organismy, které žijí ve vodě i na souši a živí se jako paraziti nebo z odumřelých zbytků těl jiných organismů.

Foto: archiv projektu Restoreseas

Sběr mrtvých listů mořské trávy na pobřeží

Článek

Stále však není jasné, jakou roli hrají oomycety (neboli řasovky) v celosvětovém úbytku mořských trav. Jejich vliv na úbytek mořských trav zkoumají vědci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Brněnští vědci se podílejí na mezinárodním projektu Restoreseas, jehož cílem je odhalit různorodost, distribuci, původ a patogenní roli oomycetů v různých mořských ekosystémech a propojených vodách.

Projekt začal loni a bude pokračovat až do roku 2025. Univerzita o tom informovala v úterní tiskové zprávě.

Změna klimatu ohrožuje lesní půdu

Věda a školy

Lidská činnost a „chřadnoucí nemoc“

„Mezi hlavní příčiny úbytku úhoří trávy patří lidská činnost a tzv. chřadnoucí nemoc způsobená oomycety Labyrinthulomycete Labyrinthula. Oomycety jsou organismy podobné houbám, s houbami jako takovými ale vůbec nesouvisí, jsou příbuzné hnědým řasám a rozsivkám,“ řekla Anna Hýsková z ústavu ochrany lesů.

„Nejnovější studie prokázaly, že patogeny oomycet z rodu Phytophthora a Halophytophthora jsou schopné tyto mořské trávy nakazit, způsobují vznik lézí, trávy narušují a snižují klíčivost jejich semen,“ popsala.

Vědci budou studovat různorodost oomycet na různých stanovištích, testovat jejich agresivitu a zjišťovat, jestli nejagresivnější oomycety jsou ty nepůvodní.

„Choroby v mořích se bohužel nedají léčit chemicky např. fungicidním postřikem. Jedinou možností obnovy ekosystému je vysazování nových rostlin. My v tomhle bodě můžeme provést kroky pro zajištění toho, že použité trávy nejsou tímto patogenem napadené. Tím můžeme zajistit, že se patogen dále nešíří v obnovovaných či pozměněných podobách. Jako u mnoha jiných problémů je nejlepším lékem prevence,“ objasnila vědkyně pro Právo.

Foto: archiv Mendelovy univerzity Brno

Anna Hýsková v laboratoři při izolaci rostlinných vzorků pro další zkoumání

Vzorky mořských trav, mangrovníku nebo listů spadlých do vody vědci odebrali z moří ve středomořských biotopech na Sardinii a v atlantických mořských lesích Mauritánie v severozápadní Africe.

„Z odebraných vzorků jsou izolačními metodami získány čisté kultury přítomných oomycet. Po identifikaci jsme poté schopni zjistit jejich mořskou diverzitu,“ sdělila Hýsková.

Následně budou vědci ve spolupráci s portugalským institutem Centro de Ciencias do Mar provádět testy patogenicity nejběžnějších oomycet izolovaných z odumřelých mořských trav. Ty objasní, zda se jedná o závažné patogeny mořské trávy, které by mohly negativně ovlivnit obnovu mořských ekosystémů, jako jsou chaluhové lesy č louky mořské trávy. Letos ještě budou odebírat vzorky v atlantských pobřežních biotopech Portugalska a Brazílie.

Země zezelenala, ale na špatných místech

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám