Hlavní obsah

Tauridy vrcholí ve formě zářivých bolidů. Je jich však málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastávají obecně nejlepší podmínky pro pozorování meteorického roje Tauridy. Jejich frekvence je sice poměrně malá, zhruba 5–10 „kousků“ za hodinu, nicméně typické jsou pro ně právě velmi jasné meteory, tzv. bolidy. V nadcházející noci ze čtvrtka na pátek však bude pozorování na většině našeho území komplikovat počasí.

Foto: Oddělení MPH AsÚ

Část celooblohového snímku s nejjasnější Tauridou, který byl pořízen digitální automatickou kamerou na stanici Polom 31. října 2015.

Článek

„S Tauridami je to složité,“ řekl Novinkám tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

„Jejich maximum je ploché a nevýrazné a ani hodinový počet viditelných meteorů není vysoký, je to kolem 10 meteorů za hodinu – na rozdíl např. od srpnových Perseid, které mají kolem 100 meteorů za hodinu. Co je ale pro Tauridy typické, jsou jasné meteory, tzv. bolidy,“ vysvětlil.

„Česká hvězdářská ročenka uvádí první listopadový týden jako zvýšenou možnost spatřit jasný bolid z roje Taurid,“ dodal.

„Při malé zenitové frekvenci přibližně 5–10 meteorů za hodinu vychází jejich společné neostré maximum na datum okolo 4. listopadu 2022,“ uvedl k tomu již dříve astronom a fotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Ranní oblohu nad Utahem rozzářil meteor. Kámen našli za pár dní

Koktejl

Tauridy jsou pojmenovány podle radiantu v souhvězdí Býka, odkud zdánlivě vylétají.

Ovšem když se zaměříme konkrétně na aktuální večer a noc, počasí úplně „spolupracovat“ nebude. „Podmínky pro sledování roje Tauridů nebudou moc dobré,“ sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle ní bude převládat velká oblačnost – zataženo až oblačno, místy mlhy. „Postupně na západě území bude i pršet,“ doplnila.

Severní a jižní větev, k tomu až nebezpečně velké objekty

Tauridy jsou vlastně komplexem dvou meteorických rojů – Jižní Tauridy (v činnosti od 10. září do 20. listopadu) a Severní Tauridy (v činnosti od 20. října do 10. prosince).

Mateřskou kometou jižní větve je krátkoperiodická kometa 2P/Encke (vrací se ke Slunci za 3,3 roku), která se prosmýkla kolem naší hvězdy v létě 2020 a znovu se vrátí v říjnu 2023. Severní větev má pravděpodobně na svědomí drolící se asteroid 2004 TG10.

Oblohu si podmanilo částečné zatmění Slunce

Věda a školy

Astronomové Tauridy letos už pozorovali, podle Suchana jich je hodně jasných. „Navíc mají na svém kontě ten poměrně nemilý objev možných velkých kusů,“ naráží na pár let stará zjištění.

Tuzemští vědci totiž podrobně analyzovali 144 bolidů meteorického roje Taurid zachycených v roce 2015 Evropskou bolidovou sítí řízenou z observatoře v Ondřejově.

Ukázalo se, že zvýšená aktivita Taurid v roce 2015 byla způsobena meteoroidy, které dohromady tvořily dobře definovanou strukturu ve Sluneční soustavě. Porovnání drah navíc ukázalo, že tato „nová větev Taurid“ obsahuje také přinejmenším dvě planetky o velikosti 200 až 300 metrů.

Český astronom k vychýlení asteroidu: Metoda funguje, v budoucnu může odvrátit hrozbu

Věda a školy

Je velmi pravděpodobné, že je v ní přítomno i mnoho dosud neobjevených planetek o rozměrech desítek metrů nebo i větších. Nebezpečí srážky s planetkou tudíž výrazně narůstá každých několik let, když se Země s tímto proudem meziplanetárního materiálu potkává, jak upozornila tisková zpráva Astronomického ústavu AV ČR z roku 2017.

Výběr článků

Načítám