Hlavní obsah

Systém elektronických přihlášek na SŠ se v pondělí otevře ředitelům, sdělil Cermat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Systém elektronických přihlášek na střední školy se spustí v pondělí 15. ledna pro ředitele středních škol, jak ukládá zákon. Na funkcích pro rodiče a na zpracování přihlášek se ještě pracuje. ČTK to řekl ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Miroslav Krejčí. Od 1. do 20. února si budou uchazeči podávat tři přihlášky místo dosavadních dvou. Zároveň rovnou určí, na kterou školu by chtěli nejvíce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

K přihlášení budou moci využít elektronický systém, přihlásit se můžou plně elektronicky, hybridně nebo papírovou přihláškou jako doposud.

„Před spuštěním 1. února, ten poslední lednový týden, proběhnou zátěžové testy, které nám pravděpodobně bude realizovat NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost), a tam se ukáže, jak ten systém je reálně postaven. Případně ještě budeme mít několik dní času na to, abychom to vylepšili, pokud by se ukázalo, že to nedopadlo podle očekávání. Nicméně od začátku ten systém dimenzujeme na to, aby snesl minimálně 10 až 20 tisíc současně přihlášených uživatelů,“ řekl Krejčí.

Předpokládá se, že se bude hlásit zhruba 120 tisíc dětí. Podle Cermatu by systém mohlo využít 50 až 70 procent rodičů.

Ministerstvo školství upraví bezpečnostní doporučení i pro žáky

Věda a školy

Ředitelé budou od pondělí do systému nahrávat své podmínky přijímacího řízení, tedy i jaké vyžaduje škola přílohy, dále obory, které otevírají, i počet studentů přijímaných v prvním kole přijímacích zkoušek. V systému také zadají, kolik učeben pro konání jednotné přijímací zkoušky mají k dispozici.

Po 20. únoru už přihláška měnit nepůjde

Lidem, kteří se přihlásí do Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy), pomocí např. bankovní identity, budou mít podle Krejčího na výběr, zda přihlašují své dítě, sebe, či cizí dítě. Systém je propojený s registrem obyvatel, díky tomu se při využití elektronického přihlášení předvyplní údaje dítěte i zákonného zástupce na přihlášce.

„Už pouze vyberou jednu až tři školy, na které se jdou hlásit, srovnají si je do pořadí, v jakém chtějí mít priority,“ řekl Krejčí.

Poté, co si vyberou školy, zjistí, jaké přílohy školy vyžadují. Ty by měli do systému nahrát. Následně přihlášku uloží, na e-mail jim přijde potvrzení. „Pokud se rozmyslí a chtějí něco změnit, tak do 20. února to budou moci změnit,“ vysvětlil Krejčí. Po tomto datu se už přihláška měnit nedá.

Školy můžou, ačkoliv nemusí, požadovat i přehled výsledků žáků ze základní školy. Základní školy by měly podle Krejčího žákům dát stránku s QR kódem, kterou by rodiče nahráli do systému.

„Je to na rozhodnutí té základní školy, není to jejich povinnost, ale většina dětí by to měla dostat automaticky,“ poznamenal Krejčí. Možností je i naskenovat vysvědčení ze základní školy. Pokud budou školy požadovat zdravotní posudek, mohou rodiče nahrát do systému jeden, musí ale obsahovat kódy všech oborů, na které se žák hlásí, jež zdravotní posudek vyžadují.

Pokud se lidé rozhodnou vyplnit přihlášku hybridně, tedy v systému, ale bez využití ověřené identity, budou muset všechny osobní údaje vyplnit sami. Stejně jako v případě elektronických přihlášek nahrají do systému případné přílohy. Po uložení do systému přijde lidem vygenerovaný dokument, který bude obsahovat základní informace o zákonném zástupci, dítěti i školách, na které se dítě hlásí. Tento papír musí potom podepsat a doručit fyzicky na všechny školy.

V případě, že se lidé rozhodnou podat přihlášku papírovou formou, musí vyplnit přihlášky na všechny školy a ke každé přiložit přílohy. Přihlášky pak budou muset doručit na školy, ředitelé středních škol následně musí přihlášky přepsat do systému.

Uchazeči o studium na střední škole mohou od letoška podávat přihlášku elektronicky

Věda a školy

U přihlášek na střední školy netaktizujte

Věda a školy

Výběr článků

Načítám