Hlavní obsah

Střední Čechy se zbavují úředníků, ušetřené stamilióny půjdou na silnice

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K pětasedmdesáti úředníkům krajského úřadu Středočeského kraje, kteří dostali výpověď na konci minulého roku, se přidává dalších asi 70 zaměstnanců zdejších správ a údržby silnic. Je to skoro polovina všech silničářů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Středočeský kraj propouští úředníky ze správ silnic, ušetřené peníze mají jít přímo na údržbu komunikací.

Článek

„Všichni propouštění jsou administrativní pracovníci z kanceláří, žádného cestmistra se to nedotkne. V kraji máme čtyři ředitelství, to znamená čtyři ředitele, čtyřikrát náměstky, sekretářky, kanceláře, služební auta. Vše sloučíme do jednoho ředitelství, některou velmi zjednodušenou administrativu převedeme na cestmistry a tím bychom měli výrazně zefektivnit činnost správy a údržby silnic,“ řekl na pondělní tiskové konferenci hejtman David Rath (ČSSD).

Nízká efektivita

Podle něj v této oblasti je obrovská přezaměstnanost a velmi nízká efektivita. „Navíc každé ředitelství má svou budovu s mnohdy luxusními kancelářemi. Po sloučení tyto budovy nabídneme školám, nemocnicím nebo sociálním službám a ty, o které nebude zájem, nabídneme k prodeji,“ dodal Rath.

Na údržbu silnic má kraj v rozpočtu 1,2 miliardy korun. Z toho bylo celých 200 miliónů výhradně na administrativu a byrokraty. Sloučením správ a propuštěním zaměstnanců by měl kraj ušetřit zhruba 70 až 100 miliónů. „Tyto peníze zůstanou v dopravě, nepůjdou ale na administrativu, ale přímo na silnice,“ slíbil hejtman.

Rath: Ať si ministerstvo financí kontroluje samo

Kraj už začal s redukcí vlastních úředníků. V pražském sídle by jich mělo prozatím zůstat 595 místo 670 na konci minulého roku. „Vláda nám dává stále méně peněz, proto nebudeme dotovat státní správu z vlastních prostředků. Rušíme bez náhrady odbor, který pro ministerstvo financí kontroloval rozpočty obcí, ať si to ministerstvo financí kontroluje samo, když nám na to neposílá peníze. Stejně tak rušíme odbor koncepce školství. Kraj nemá podle zákona do koncepce zasahovat, to má řešit ministerstvo školství,“ hájil úspory Rath.

Jeho argumenty ale označují političtí konkurenti za falešné. „Pan hejtman Rath vládu kritizuje, že snížila příspěvek na výkon státní správy v zájmu úspor ve státním rozpočtu. Nezmiňuje ovšem, že vláda navrhla opatření, která zvyšují daňové příjmy krajů. Zdanění státního příspěvku na stavební spoření, odstranění některých daňových výjimek a další kroky totiž přinesou krajům více než miliardu korun navíc. I Středočeský kraj dostane peníze ze zdanění náhrad ústavních činitelů, tedy poslanců či senátorů. Připomeňme, že hejtman Rath a ostatní poslanci a senátoři ČSSD zdanění svých náhrad nepodpořili. Vědomě se tak snažil připravit svůj kraj o potřebné prostředky, a to na úkor zachování svých výhod,“ uvedla Helena Langšádlová, poslankyně za Středočeský kraj, krajská předsedkyně TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám