Hlavní obsah

Střechu kůlny prorazil meteorit starý 4,5 miliardy let

Novinky, tcs

Vědci z muzea v nizozemském Leidenu oznámili minulý týden nález meteoritu, který díky svému stáří pomůže odhalit okolnosti vzniku naší sluneční soustavy. Meteorit dopadl před půl rokem na městečko Broek in Waterland nedaleko Amsterdamu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Meteorit dopadl na nizozemskou zahrádkuVideo: Reuters

 
Článek

Pád meteoritu pozorovala řada lidí 11. ledna letošního roku v Nizozemí i Belgii. Svou vesmírnou pouť ukončil kus kamene na zahradě vmalém holandském městečku, kde prorazil střechu dřevěné kůlny. Při incidentu nebyl naštěstí nikdo zraněn.

Majitelé pozemku meteorit předali k prozkoumání vědcům z leidenského Naturalis Biodiveristy Center. Po několika měsících důkladného zkoumání určili stáří kamene. „Je to starší než jakýkoliv kámen na Zemi,“ uvedl pro agenturu Reuters Leo Kriegsman, člen vědeckého týmu, který meteorit zkoumal.

Pro vědce jde o poklad

Podle Kriegsmana se jedná o chondrit. To je druh kamenného meteoritu, který vznikl nahromaděním prachu jen několik miliónů let po vzniku sluneční soustavy. Drtivá většina meteoritů, celých 86 procent, která dopadne na zemský povrch, jsou právě chondrity. Jejich cena tedy není nikterak závratná.

Pro geology je ale meteorit darem z nebes. „Když jedeme do terénu, nacházíme kameny z různých dob. Tedy až na ty z období prvních 200 až 300 miliónů let,“ říká Kriegsman. Ke geologickému průzkumu ranného období naší planety dobře poslouží právě spadlé meteority.

Na území Nizozemí dopadne meteorit podobné velikosti jednou za tři nebo čtyři roky, málokdy je však nalezen. Za posledních 200 let se jich našlo pouze šest. Poslední před 27 lety nedaleko německých hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám