Hlavní obsah

„Strašné zvíře“. Němečtí školáci našli kosterní pozůstatky pravěkých chobotnatců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma německým školákům, sourozencům Alexanderovi a Constantinovi, se podařilo najít pozoruhodné kosterní pozůstatky. Podle odborníků nejspíš výsledné vykopané kosti patřily prehistorickému předkovi slonů, který žil v oblasti, kde se nyní nachází město Mnichov, před více než 10 miliony let. Video zprostředkovala agentura Reuters.

Němečtí školáci našli prehistorické sloní kosti.Video: Reuters

 
Článek

Nejprve našli 10letý Alexander Kapustin a jeho o rok mladší bratr u malé bavorské vesnice Weipersdorf v okrese Erding u Mnichova jen jednu kost.

Po nálezu dětí následovaly v oblasti rozsáhlé vykopávky a v rámci nich bylo odkryto celkem 120 kostí.

Otec příhodně provozuje pravěké muzeum

Jelikož chlapci zřejmě opravdu narazili na místo s kostmi pravěkých chobotnatců, a to když spolu se svým otcem-badatelem pátrali po zkamenělinách, jedná se o poměrně vzácný nález, poznamenala televize RTL, která o tom rovněž informovala.

Čeští zoologové kroužkují tanzanské slony

Svět

Pozoruhodný objev, který byl učiněn loni a představen tento týden v pondělí, dává představu, jak mohlo vypadat dávno vyhynulé zvíře známé jako deinotherium („strašné zvíře“), sdělil médiím otec zmíněných dětí Peter Kapustin.

On sám provozuje Prehistorické muzeum v Taufkirchenu severovýchodně od Mnichova – a právě tam objev, na jehož prvopočátku stáli jeho synové, představil.

„S výškou až pět metrů a hmotností až 12 tun to byl největší suchozemský savec, jaký kdy v Německu existoval. Kly mu vylézaly ze spodní čelisti, což je zcela odlišné od toho, co známe u v současnosti žijících slonů,“ poznamenal Kapustin. Dnešním slonům vyrůstají kly v polovině horní čelisti.

  • Deinotherium je vyhynulý rod velkého chobotnatce z čeledi Deinotheriidae. Ve fosilních záznamech se objevuje v Eurasii a Africe od raného miocénu do středního pleistocénu. Původ tohoto zvířete je africký, postupně se rozšiřovalo směrem na sever a během pliocénu představovalo jednoho z nejúspěšnějších savců. Rod popsal Johann Jakob Kaup roku 1829, typovým taxonem se stal druh Deinotherium giganteum nalezený v Evropě. Deinotherium byl jedním z největších známých chobotnatců, samci dosahovali výšky v kohoutku až 4,5 m, zřejmě ale i více. Od ostatních slonů se odlišoval dozadu zahnutými kly, které vyrůstaly ze spodní čelisti.

„Bohužel, když jsme to odkryli, spadl na to opravdu velký balvan a táta se bál, že se zlomila kost. Ale naštěstí to nakonec nebylo zlomené,“ vzpomínal Alexander.

Ke znovuoživení mamutů by mohlo dojít v roce 2028

Věda a školy

Paleontologický preparátor Nils Knoetschke ke kompletnímu nálezu poté poznamenal, že některé kosti byly při nálezu silně zlomené. „Kdyby laik použil lopatku na kosti, rozpadly by se na tisíc kousků,“ řekl.

Nález je nyní vystaven ve zmíněném muzeu v Taufkirchenu. Podle Petera Kapustina ještě k vystavení nejsou připraveny všechny kosti.

Prehistorické muzeum v Taufkirchenu

Španělští paleontologové popsali nový druh dinosaura. Rád lovil ryby

Věda a školy

Výzkum v Jižní Americe: Nejlepším přítelem člověka byla kdysi liška

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám