Hlavní obsah

Indičtí vědci identifikovali gigantického prehistorického hada. Mohl měřit neskutečných 15 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Indického technologického institutu v Roorkee publikovali vědeckou zprávu o objevu pravděpodobně zatím největšího známého hada. Podle jejich propočtů byl dlouhý „jako školní autobus“ a žil před 47 miliony let.

Foto: S. Bajpai, D. Datta, P. Verma, Reuters

Obratle hada druhu Vasuki indicus

Článek

Profesor paleontologie Sunil Badžpai a jeho kolega Debadžit Datta z Indického technologického institutu publikovali v odborném časopise Scientific Reports článek o pravděpodobně zatím největším prehistorickém hadovi, který byl kdy objeven. Pojmenovali jej Vasuki indicus na počest hinduistického boha Šivy, jenž bývá zobrazován s hadím králem Vasukim okolo krku.

Zpráva se váže ke zkamenělým obratlům, které byly objeveny v uhelném dole v indickém státě Gudžarát již v roce 2005. Donedávna se však předpokládalo, že patřily některému z předchůdců dnešních krokodýlů. Až po očištění nálezu v loňském roce se ukázalo, že by obratle mohly patřit obřímu hadovi.

Podle autorů článku jde o pozůstatky dospělého jedince, jehož délku na základě dvou metod odhadují na 10,9 až 15,2 metru. Sami však uvádějí, že tyto odhady je třeba brát s jistou rezervou, protože nemají k dispozici kompletní kostru.

Nicméně i tak by Vasuki byl přinejmenším vyrovnaným konkurentem dosud největšímu známému vyhynulému druhu označovanému jako Titanoboa. Jeho pozůstatky byly objeveny v Kolumbii a podle odborných analýz mohl měřit až 13 metrů a vážit i přes 1100 kilogramů.

Vzhledem k rozměrům a hmotnosti byl Vasuki vcelku líný, pomalu se pohybující had. Nebyl jedovatý a kořist usmrcoval mocným sevřením. Není však jasné, čím přesně se živil. Poblíž jeho obratlů sice byly nalezeny také ostatky jiných tvorů, ale v tuto chvíli není jisté, zda někteří z nich patřili do jeho jídelníčku.

Důvodů může být mnoho

Podle výzkumníků žil Vasuki „spíše na souši než ve vodě“, šlo však o podmáčenější areály, jako jsou například močály. Vzhledem ke své velikosti však v žádném případě nežil na stromech.

A příliš jasné zatím nejsou ani důvody, proč dorůstal do až tak gigantických rozměrů. Podle Badžpaie a Datty jich zkrátka může být mnoho. „Mohlo jít o dostatek zdrojů potravy, ale také naopak o absenci přirozených predátorů,“ citoval server CNN ze společného prohlášení obou vědců.

Dalším důvodem pak mohly být i klimatické podmínky, kdy v dané oblasti mohlo být před 47 miliony let teplejší klima než dnes. Na základě dat o velikostech a metabolismu současných hadů pak výzkumníci odhadují, že Vasuki žil v místech, kde se průměrná roční teplota pohybovala kolem 28 ℃.

„Vnitřní tělesná teplota hadů kolísá podle teploty okolního prostředí. Vyšší okolní teploty by tedy Vasukimu zvýšily tělesnou teplotu a zároveň zrychlily jeho metabolismus. Výsledkem by pak byl jeho obří vzrůst,“ vysvětlili Sunil Badžpai a Debadžit Datta.

Nový druh obrovského hada. Jeho rozměry nemají obdoby, prohlásili vědci

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám