Hlavní obsah

Štědrovečerní oblohu rozzáří Jupiter i Mars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrovečerní oblohu letos rozzáří jako první buď Jupiter, nebo Mars. Jedna z planet bude prvním jasným bodem na nebi viditelným po soumraku 24. prosince, sdělil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek. Lidé by si neměli plést první vánoční jasný objekt na nebi s betlémskou hvězdou.

Článek

Jupiter je největší planetou Sluneční soustavy, spatřit ho bude možné nad jižním obzorem, má bílou barvu. Naopak Mars je načervenalý, vycházet bude nad východním obzorem. Dohromady budou tvořit nejjasnější objekty na nebi.

Podle Suchana nabízí letos Mars po dvou letech ideální podmínky k pozorování. Konkrétně ve čtvrtek 8. prosince se vyskytl v tzv. opozici se Sluncem, což znamená, že byl přímo naproti Slunci z pozice pozorovatele na Zemi. Zároveň byl Mars ve stejný den zakryt Měsícem v úplňku.

Neplést s betlémskou hvězdou

Suchan uvedl, že lidé by si neměli plést první vánoční jasný objekt na nebi s betlémskou hvězdou, která je v současnosti nesprávně zobrazována jako kometa.

Úkaz staletí. Jupiter a Saturn tvoří na nebi betlémskou hvězdu

Věda a školy

„Komety před 2000 lety nejenže nebyly považovány za nebeská tělesa, ale také zvěstovaly špatné události, například války - nikoliv příchod mesiáše,“ zdůraznil Suchan.

Záhadu betlémské hvězdy podle něj objasnil astronom a matematik Johannes Kepler, který před 400 lety působil na dvoře Rudolfa II. v Praze.

Foto: Stellarium/Martin Gembec

Mapa oblohy 21. prosince 2022 v 17:00 SEČ

Kepler spočítal, že se jednalo o konjunkci planet Jupiter a Saturn v souhvězdí Ryb. Konjunkce nastává v momentě, kdy se k sobě objekty na obloze přiblíží z pozice pozorovatele. Podle Suchana Kepler zjistil, že v roce sedm před naším letopočtem došlo k trojnásobné konjunkci, a to v květnu, v září a v prosinci. Jelikož je Jupiter jasnější než Saturn, na obloze v těsné blízkosti mohly planety působit jako zvláštní znamení.

Podle astrofyzika Jiřího Grygara byl tehdy Jupiter považován za hvězdu králů, Saturn byl známý jako hvězda Židů. Konjunkce těchto dvou planet tak symbolizovala, že se narodí budoucí židovský panovník.

Planetární přehlídka na konci roku

Planety budou na obloze viditelné i v posledním týdnu letošního roku. K Marsu a Jupiteru se mezi 27. a 31. prosincem v jednom okamžiku přidá Merkur, Venuše, Saturn a také Měsíc. Podle Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě by měli zájemci vyhlížet Venuši a Merkur nízko nad jihozápadním obzorem okolo 16:40.

Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium

Pohled na všech pět očima viditelných planet Sluneční soustavy a Měsíc 28. prosince 2022 v 16:45 SEČ. Planety Merkur a Venuši najdeme nízko nad jihozápadním obzorem ještě za soumraku.

Naopak Mars, Jupiter a Saturn stoupají na obloze dostatečně vysoko, proto budou tyto planety pozorovatelné i po soumraku. Měsíc bude podle astronomů dorůstat během podívané.

„Předpokládá se, že je konec.“ Sonda InSight poslala z Marsu poslední fotku a odmlčela se

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám