Hlavní obsah

Starý bílý neandertálec z německého muzea zmizí. Ztmavne, a bude zase v pořádku

Právo, vpl

Nejznámější neandertálec Německa má zřejmě špatnou barvu kůže, a proto musí být vyměněn. Řeč je o přátelsky se usmívajícím starším muži, jenž se stal maskotem Muzea neandertálců v Mettmannu a hvězdou tisíců zpravodajských příspěvků v tisku, na internetu a v televizích.

Foto: Profimedia.cz

Muž s oštěpem, jak ho znají nejen hosté muzea

Článek

Instituce se nachází poblíž údolí Neanderthal, v němž při jedné ze svých procházek narazil gymnaziální profesor Carl Fuhlrott v srpnu 1856 na dělníky vyhazující při práci v lomu na vápenec zbytky kostry, o níž byli přesvědčeni, že je medvědí. Opatrně nalezené pozůstatky sestavil dohromady a pečlivě prozkoumal.

Jeho závěr tehdejší svět zavrhl jako šokující a nepřijatelný. „Fosilní předvěký člověk nikdy nežil!“ prohlašovali jeho odpůrci, mezi nimiž nechyběly nejen církevní, ale i vědecké autority té doby. Až Darwinova evoluční teorie z roku 1859 a další nálezy daly nakonec plně za pravdu Fuhlrottovi.

A co Homo sapiens?

„Výsledky výzkumů posledních let se přiklánějí k tomu, že náš senior s oštěpem – stejně jako jiné napodobeniny neandertálců – bude muset mít docela jinou než bledou pokožku. Proto jsme se rozhodli nechat ho zhotovit s výrazně tmavší barvou kůže,“ řekla týdeníku Der Spiegel Bärbel Auffermannová, archeoložka zabývající se dějinami lidstva před vznikem písma a současně ředitelka muzea.

Opírá se přitom o analýzy paleogenetiků, podle nichž přinejmenším Homo sapiens, který před deseti tisíci lety obýval Evropu, měl tmavou kůži. Nicméně zda to platí také o neandertálcích, se nedá s absolutní jistotou tvrdit.

Izraelští vědci ohlásili objev nového typu pračlověka

Věda a školy

„Obecně však platí o lidech, kteří se stejně jako neandertálci živí jako lovci a sběrači, že bývají dlouhodobě vystaveni slunečním paprskům. Navíc v po­travě konzumují hodně vitaminu D, takže nebývají světlí,“ dodává.

Druhu Homo sapiens zesvětlela pokožka teprve poté, kdy se usadil a pojídal víc obilí a méně masa a ryb.

Tmavý muž s oštěpem se má do expozice vrátit už v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám