Hlavní obsah

Start raketoplánu mohli vidět i Češi, kdyby nebyl zrušen

• Aktualizováno
Právo, aa

Na páteční večer plánovaný start amerického raketoplánu Endeavour s Krtečkem na palubě si lidé budou muset ještě počkat. Očekávalo se, že pokud by bylo bezmračné nebe - na vlastní oči by jej šlo sledovat i z území České republiky. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ale start kvůli technickým problémům zrušil.

Foto: Molly Riley, Reuters

Raketoplán Endeavour na startovací rampě

Článek

Jeho poslední mise se tak uskuteční zřejmě nejméně o 48 hodin později, uvedla stanice ČNN. Jak dlouhé zpoždění bude, ale zatím není jasné. Na páteční start se mimo jiné chystal prezident Barack Obama.

Podle prognóz měl být viditelný dokonce „dvakrát“ - vlastní raketoplán a vedle ještě setrvačností po stejné dráze letící hlavní palivová nádrž.

Oba objekty měly být díky postavení vysoko nad Zemí stále osvíceny slunečním světlem, zatímco pozorovatelé by už měli noc. Endeavour a palivová nádrž by tak na obloze po tři minuty zářily jako blízká dvojice jasných hvězd. Jasnější Endeavour žlutobíle, palivová nádrž díky svému okrově oranžovému nátěru by byla ozanžovější.

Start z odpalovací rampy na floridském Mysu Canaveral byl plánován na 21,47. Startovací okno je velice krátké, otevírá se o pět minut dříve a trvá jen deset minut. Asi po osmi a půl minutě se palivová nádrž oddělí, ale vlivem setrvačnosti ještě dlouho poletí po stejné dráze jako raketoplán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krtek bude doprovázet amerického astronauta Andrewa Feustela na misi STS 134.

Nad střední Evropou se měl objevit asi devět minut po desáté hodině večer 25 stupňů nad západním horizontem a přeletí noční oblohou, aby zmizel v úhlu asi 18 stupňů na jihu. Raketoplán bude možné pozorovat i během pozorovat ještě několikrát (podrobnosti na http://spaceflight.nasa.gov/realdata/sightings/)

Reklama

Výběr článků

Načítám