Hlavní obsah

Etna opět bouří. Do vzduchu chrlí popel a lávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sicílie, Itálie

Sicilský vulkán Etna, který je nejaktivnější sopkou Evropy, se znovu probudil. Jihovýchodní kráter vulkánu, jenž je v posledních měsících nejaktivnější, opět chrlí do vzduchu popel a lávu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Etna se probudila a do okolí chrlí lávu a popelVideo: Reuters

 
Článek

Erupce Etny nastala ve čtvrtek pozdě večer, když lávu a popel do vzduchu vychrlil kráter v jihovýchodní části hor, který se nachází v nadmořské výšce kolem 2900 metrů. Tedy asi 400 metrů pod vrcholem samotného masivu.

Sloup kouře a popela sahal podle italského Národního institutu pro geofyziku a vulkanologii až do výše osmi kilometrů. Naštěstí dosud nebyla hlášena žádná úmrtí ani zranění obyvatel. Bez komplikací zůstala i doprava na ostrově, letiště v nedalekém městě Catania fungovalo bez problémů.

Děsivé záběry výbuchu na Tonze: Sopečný kouř stoupal až 20 kilometrů vysoko

Zahraniční

Podobné erupce nejsou ničím vzácným. Etna dá o sobě vědět obvykle několikrát do roka. Z vulkánu naposledy vytékala láva v polovině loňského prosince.

K poslední velké erupci nejvyšší evropské aktivní sopky došlo v roce 1992. Jedna z nejmohutnějších se stala v roce 1669, kdy láva dosáhla nedalekého města Catania a částečně ho poničila. Etna byla v roce 2013 zapsána na seznam přírodních památek Světového dědictví UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám