Hlavní obsah

Slučování středních škol provázejí protesty

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné protesty učitelů, studentů, rodičů i politiků provázejí navrženou strategii rozvoje školství na jihu Čech, kterou s návrhy na sloučení 12 středních škol a učilišť na pouhých šest představilo vedení Jihočeského kraje.

Článek

Lidé píší protesty, podepisují petice a poslední naději vkládají v krajské zastupitele, kteří 31. května definitivně rozhodnou.

Počet žáků klesl na polovinu

„Zatímco na začátku 90. let v Jihočeském kraji do prvních ročníků středních škol nastupovalo zhruba 11 tisíc žáků, v roce 2011 je to pouhých 5,5 tisíce. Z toho je evidentní, že současný rozsah středního a učňovského školství je dlouhodobě neudržitelný,“ řekl k návrhu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Podle návrhu radních má dojít v Českých Budějovicích ke sloučení Gymnázia olympijských nadějí a Gymnázia v České ulici. V Třeboni se sloučí Obchodní akademie a SOŠ a SOU.

Na Prachaticku dojde ke spojení SOU v Netolicích a Střední školy ve Vimperku. SOU technické v Soběslavi bude sloučeno s Odborným učilištěm, Praktickou školou a Základní školou ve stejném městě a ve Strakonicích dojde ke spojení Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy se Střední školou řemesel a služeb. Písecká Střední zemědělská škola a Obchodní akademie se sestěhují do jedné budovy.

Návrhy mají vstoupit v platnost od ledna 2012

Optimalizační návrhy začnou platit od 1. ledna 2012, pokud budou schváleny.

„Slučování bude probíhat kontinuálně ještě v dalších letech. Není to tak, že začátkem školního roku 2011/2012 se děti převedou z jednoho místa do druhého,“ odpověděl na dotaz Práva hejtman.

Záměr slučovat vzbudil silnou vlnu emocí. Ve Strakonicích dokonce radnice iniciovala petici, kterou už podepsalo více než čtyři tisíce lidí.

„Sloučením škol naopak posílíme pozici technického školství ve Strakonicích, protože dvě školy by tu nemohly přežít,“ vysvětlil Zimola. Lidé jsou ale proti slučování.

Rodiče i učitelé jsou proti

„Jako rodič jednoho ze studentů a zároveň profesí učitel se musím rozhodně postavit proti tomuto doporučení,“ sdělil rozhodné zamítavé stanovisko Radek Sosna v prohlášení, které má Právo k dispozici.

Petici připravují také na technické škole v Soběslavi. „Zásadně s tím nesouhlasíme. Dozvěděli jsme se to navíc až 11. května. Máme nyní málo času a sloučení se asi už neubráníme,“ řekla Právu zástupkyně ředitele SOU technického Alena Háková.

Z Netolic by se dokonce měla škola přestěhovat do Vimperku. „Nikdo nezohlednil dopady na lokální regionální rozvoj. Netolická škola je jediná široko daleko, vzroste nezaměstnanost a problémy budou i s dopravní obslužností,“ sdělil starosta Netolic Oldřich Petrášek (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám