Hlavní obsah

Školu budou mít v Prušánkách po prázdninách umístěnou v kontejnerech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školní tělocvičnu bourají řemeslníci v Prušánkách na Hodonínsku. Musí uvolnit místo pro 98 kontejnerů, které potřebují pro sestavení dočasné školy. Na dva roky se do náhradních prostor přesunou žáci, protože škola akutně potřebuje opravu. Její zdi se trhají.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Stavbaři rozebírají střechu tělocvičny.

Článek

Praskliny byly i v objektu tělocvičny, nicméně statik, který celý objekt hlídá, její provoz nezakázal. Demolici, se kterou obec počítala, a proto má stavební povolení na novou tělocvičnu, ovšem potřeba najít místo pro umístění provizorní kontejnerové školy jen urychlila.

„Potřebujeme prostor pro umístění 98 kontejnerů, ze kterých vznikne dočasná škola. Bude to jednopodlažní objekt ve tvaru čtverce,“ řekl starosta Zbyněk Němeček (Piráti).

Po stržení tělocvičny stavbaři připraví základy pro novou, připravená plocha však dočasně poslouží jako prostor pro usazení kontejnerů. Ty budou uzpůsobené pro umístění deseti tříd s kapacitou třicet žáků, pěti tříd s poloviční kapacitou pro dělenou výuku a další místa nezbytná pro fungování školy.

Prvňáčci se učí v kontejnerech a vyhlížejí svazkovou školu

Domácí

„Čtvercové uspořádání zajistí dostatečné prosvětlení všech částí,“ dodal starosta.

Bourání tělocvičny vystřídá skládání kontejnerů

Demolici tělocvičny plánují v Prušánkách zvládnout do konce dubna. V květnu přijde na řadu příprava základů a v červnu, případně ještě v červenci, počítají s kompletací školy. V září tam nastoupí školáci a stráví v provizorních podmínkách dva školní roky. To je doba, za kterou chce obec vyřešit problémy se statikou komplexu.

Základy školy odčerpají z obecní pokladny dvacet milionů korun. Měsíční pronájem kontejnerů bude stát 450 tisíc korun. Oprava školy vyjde podle starosty zhruba na sto milionů korun.

„Sháníme peníze, kde se dá. Žádáme o dotaci ministerstvo pro místní rozvoj. Budeme muset sáhnout do rezerv, případně to řešit úvěrem. Školu potřebujeme,“ řekl starosta.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Demolice tělocvičny v Prušánkách začala.

Už loni Prušánky vyhlásily veřejnou sbírku, na účtu je zatím zhruba milion korun. V případě nutnosti budou opravu řešit po etapách, nejprve vyřeší statické závady a obnovu školy.

„Pak bychom chtěli udělat ještě třetí etapu, zaměřenou na snížení energetické náročnosti školy,“ nastínil starosta.

S trhlinami bojují čtvrt století

Problémem školy pro 250 dětí z Prušánek a nedalekého Josefova jsou trhliny ve zdech budovy. Objevovat se začaly už v minulém století. V roce 1999 mělo problém odstranit dobetonování obvodových stěn. Nepomohlo to.

Od roku 2017 stav budovy monitoruje statik. Suchý rok 2022 s absencí srážek přinesl další zhoršení stavu.

Aktuálně jsou podle starosty tři třídy vyřazeny z provozu, zbytek budovy je dál pod dohledem statika. Do konce tohoto školního roku a po dobu oprav budou děti na tělocvik chodit do kulturního domu, a pokud počasí dovolí, využijí fotbalové či multifunkční hřiště.

Dětem na Olomoucku zavřel statik školu, přesunuly se do obytných modulů. Takto vypadají třídy

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám