Hlavní obsah

Prvňáčci se učí v kontejnerech a vyhlížejí svazkovou školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od září se v Drahelčicích u Rudné v okrese Praha-západ učí prvňáčci ve dvou třídách v kontejnerech u mateřské školy Na statku. Obec si kontejnery pronajala, aby měla kam děti umístit, než se podaří ve svazku se sousedními Úhonicemi postavit novou školu.

Foto: Obec Drahelčice

Pronajaté kontejnery majitel dovolil škole zkrášlit – namalovat na ně pastelky

Článek

„Vzhledem k nedostatečným kapacitám v základních školách v našem okolí jsme od loňského podzimu pracovali na kontejnerové dočasné modulární základní škole. Tu jsme otevřeli 4. září 2023,“ uvedla starostka Petra Ďuranová (Společně pro Drahelčice). Kontejnery jsou asi za šest milionů korun pronajaty do konce příštího školního roku, od září 2025 se má učit ve zbrusu nové svazkové škole.

V roce 2005 podle ní v Drahelčicích žilo kolem 400 lidí, obec se vylidňovala, ale v dalších letech se developerskou výstavbou podle tehdejšího územního plánu téměř zečtyřnásobil jen počet přihlášených obyvatel. Děti podle ní tak nyní musejí jezdit na druhý stupeň až do vzdáleného Kamýku nad Vltavou. Kapacity ve školách v okolí Prahy, kam se mnozí odstěhovali před cenami nájmů, chybějí.

Asociace ředitelů ZŠ kritizuje rozpočet pro regionální školství

Věda a školy

Svazková škola, pro kterou se rozhodly například také Hostivice, Říčany, Český brod, se v Drahelčicích právě začíná stavět, tento týden bylo předáno staveniště. Samotná stavba školy se sedlovou střechou, aby odpovídala historickému jádru obce, má vyjít a 274 milionů korun, s vybavením se náklady vyšplhají na 400 milionů korun.

Financuje ji ministerstvo školství z dotačního programu Prstenec 2, Středočeský kraj přispěl menší částkou. Aby ji ministerstvo mohlo podpořit, požadovalo kapacitu 540 žáků, tedy 18 kmenových učeben, další odborné, tělocvičnu, ovál. „Vesnice s 1500 obyvateli to nejsou schopny zrealizovat,“ poznamenala Ďuranová.

Stará škola zůstane

S přípravou začali v roce 2019, pro vytvoření požadovaného svazku oslovila všechny obce v okolí. Přidaly se nakonec Úhonice, jimž se z ekonomických důvodů podle starosty Martina Kučery (Společně pro naši obec) nepodařilo uskutečnit projekt vlastní školy pro druhý stupeň.

Současná škola v Úhonicích je totiž prvostupňová, rodiče a pedagogové se zde přou s radnicí o budoucnost ředitelky, sdružení rodičů a přátel školy spolu s pedagogy za ni sepsalo petici, jak Novinky a Právo informovaly.

Po stavbě svazkové školy ta původní úhonická z roku 1906 nezanikne, zdůraznil Kučera i Ďuranová. „Samozřejmě, že ji naplníme,“ uvedl Kučera. Obě obce dělí jedna autobusová zastávka, vzdálenost asi 1,5 kilometru po silnici.

Vedení obou obcí chtěla, aby se jak projekt prozatímní kontejnerové školy, tak novostavby svazkové školy zaštítil jménem dosavadní školy v Úhonicích. U její ředitelky však starostové nepochodili. „I na osobním jednání minulý týden se to potvrdilo,“ řekl Novinkám a Právu Kučera. Podle Ďuranové tak nezbylo než kontejnerovou školu přiřadit pod drahelčickou mateřinku. Ta sama vznikla teprve nedávno přeměnou statku na návsi, který se obci podařilo koupit v roce 2016 od majitele erotických podniků v pražské ulici Ve Smečkách Davida Darlinga.

Rodiče bojují se středočeskou obcí o ředitelku školy

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám