Hlavní obsah

Školní dny otevřených dveří probíhají převážně online

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména leden je měsícem, kdy obvykle probíhají dny otevřených dveří (DOD) všemožných škol, především těch středních. Vzhledem k současné epidemické situaci však ale standardní průběh DOD není možný. Mnohé školy tak nabízejí zájemcům a rodičům prezentace online, některé umožní individuální prohlídku školy po předchozí domluvě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Žáci pražské Masarykovy střední školy chemické v listopadu v biochemické laboratoři. Ilustrační snímek.

Článek

Spousta škol teď v lednu pořádá dny otevřených dveří distančně (online). Mají vůbec možnost je v současné situaci udělat standardním způsobem, tj. osobně provést rodiče po škole?

Ministerstvo školství cituje materiál „Informace k provozu škol a školských zařízení od 27. prosince 2020 do 10. ledna 2021“, který říká: „Vstup třetích osob (mimo žáky, studenty a zaměstnance) do prostor školy je možný jen v nezbytně nutných případech s tím, že se omezí kontakt třetích osob s osobami v prostorách školy.“

„Pořádat dny otevřených dveří ve školách klasickým způsobem tedy nelze,“ řekla Novinkám v úterý tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Vláda navíc ve čtvrtek kvůli epidemii covidu-19 rozhodla o prodloužení omezení provozu škol do 22. ledna, tudíž se v tomto ohledu nemá nic měnit.

Vláda prodloužila do 22. ledna i omezení provozu škol

Věda a školy

Školy s tím počítají, například pražské Gymnázium Jiřího Gutha Jarkovského na svém webu píše: „Den otevřených dveří ve školním roce 2020/2021 proběhne online dne 7. ledna 2021 od 17:00.“ Zájemci se měli ozvat na e-mail.

Ne všude ale avizují DOD na určitý den a hodinu. „Na naše stránky jsme umístili všechny informace k přijímacím zkouškám a o škole, naši studenti navíc natočili krátká videa, která máme rovněž na stránkách,“ vysvětlila pro Novinky ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze Renata Schejbalová, která je zároveň předsedkyní Asociace ředitelů gymnázií. Tím pádem její gymnázium – a nejen tato škola – má vlastně DOD denně a „nonstop“.

„Jelikož za současné situace není prezenční organizace dnů otevřených dveří reálně možná, školy převádějí DOD do online prostředí. Formy jejich provedení jsou ve školách rozdílné. Na naší škole jsme připravili základní informace formou videosouborů, které odpovídají scénáři našich prezenčních dnů otevřených dveří. Hlavní předností tohoto řešení je možnost přehrát si vše v čase, kdy to uchazečům nejvíce vyhovuje. Dotazy řešíme formou e-mailové komunikace,“ popsal pro Novinky ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze Jiří Zajíček, předseda Národní rady Unie školských asociací ČR – CZESHA.

Vysvědčení později, slovní hodnocení. Ministerstvo upravuje také přijímačky na SŠ

Domácí

Vysvědčení bude, poradíme si, věří si učitelé

Domácí

Obecně záleží na každé škole. „U nás jsme již jeden DOD měli v prosinci, a to formou živého vysílání z našeho mediálního studia, kde jsem udělal pro zájemce na živo prezentaci a pak jsem hodinu odpovídal na jejich otázky. Další máme teď ve čtvrtek, kdy to bude kombinované. Od 17:00 do cca 17:30 živý přenos ze studia, kde odpovím na dotazy a představím kritéria přijímacího řízení, a pak třikrát za sebou tři videokonference po půl hodině: na obory informační technologie, kybernetická bezpečnost a gymnázium. Odpovídat budou učitelé, absolventi a studenti, přítomny budou čtyři osoby za školu na každé videokonferenci,“ vyjmenoval pro Novinky ředitel další pražské školy Radko Sáblík ze Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia.

Individuální prohlídky školy

Ovšem jiné školy si chtějí poradit zase trochu odlišně. „Z důvodů současné situace se nebudou konat dny otevřených dveří 8. a 9. 1. 2021 na naší škole,“ uvádí na webu SŠ Polytechnické v Českých Budějovicích její ředitel Luboš Kubát a odkazuje na videospot na stránkách školy. Dodává, že další informace lze získat pomocí aplikace Teams 8. ledna od 8:00 do 17:00 a 9. ledna od 8:00 do 12:00.

Nabízí však další možnost – podle něj je možné individuálně navštívit školu po telefonické domluvě.

Něco podobného chce umožnit např. i ředitel SOŠ a SOU Kuřim Vojtěch Novotný. „Není dostačující rozhodovat se pouze podle webových stránek či jiných propagačních materiálů. Současná protipandemická opatření nám dovolují individuální prohlídky školy dělat. Pokud se chcete takovéto individuální prohlídky zúčastnit, zaregistrujte se. My se vám ozveme a naplánujeme společné setkání. Nebo nám zavolejte či napište,“ vyzývá na webu.

Zavření škol kvůli covidu-19 má být poslední možnost, tvrdí evropské centrum

Věda a školy

Masarykova ZŠ v pražských Klánovicích ale jakýkoli den otevřených dveří prozatím zrušila. Její ředitel Michal Černý, který také šéfuje Asociaci ředitelů ZŠ, to předpokládá i u spousty jiných základních škol.

„Žádný průzkum jsem si nedělal, ale PES to v současné době neumožňuje. Nemyslím, že by většině základních škol stálo za to, kvůli dni otevřených dveří riskovat problémy. Je možné, že někde ho uspořádají virtuálně, také mě to už napadlo, ale zatím nevím o žádné konkrétní škole, kde by se to skutečně odehrálo. Zápisy jsou ale až v dubnu... U středních škol ale pochopitelně lze předpokládat, že DOD většinou dělají už nyní,“ doplnil Černý pro Novinky.

Řeší to i na VŠ

S podobnými omezeními se potýkají i vysoké školy. Kupříkladu zájemci o studium na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze se dočkají online formy prezentace. Na všemožné otázky budou v sobotu 9. ledna na stránkách fakulty odpovídat zástupci vedení i studentů.

Školy v roce 2020? Výuka na dálku i změny u maturit

Věda a školy

Den otevřených dveří se online způsobem uskuteční v pátek a v sobotu třeba též na Univerzitě Hradec Králové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám