Hlavní obsah

Financování vlastního studia není vždy snadné

Novinky,

Vzdělávání často něco stojí. A nemusí jít jen o soukromé školy nebo MBA studium, které je určené zejména pro jedince s nejvyššími manažerskými ambicemi. I na veřejných vysokých školách se platí, pokud si student své studium až příliš prodlouží.

Foto: Profimedia.cz

Titul MBA se může hodit majitelům společností, ředitelům, podnikatelům i představitelům neziskového sektoru nebo státní správy.

Článek

Začít se studiem při zaměstnání je časově i finančně náročné. Pokud je zvyšování kvalifikace důležité pro konkrétní pracovní pozici, má zaměstnanec nárok na výhody v podobě placeného volna i odečtu daní. Musí se ale zavázat k úspěšnému plnění studijních záležitostí.

„Nyní, když je na pracovním trhu nedostatek schopných a spolehlivých pracovníků, si zaměstnavatelé lidí, kteří se chtějí vzdělávat a posouvat v oboru, váží. Většinou se jim snaží vyjít vstříc,“ uvedl Martin Novák, výkonný ředitel BIBS – vysoké školy, která profesní MBA programy nabízí.

Osobní studijní kouč

Náklady na studium při zaměstnání se různí. V případě studií typu MBA mohou dosahovat desítek i stovek tisíc korun. Nestejné je i školné na soukromých VŠ. Například na Vysoké škole obchodní (VŠO) v Praze je výše školného pro bakalářské studijní programy 22 500 korun za semestr a pro magisterské studijní programy 25 tisíc Kč.

Škola poskytuje i MBA studium. To se skládá z osmi celodenních modulů s přímou výukou, které se konají jednou za měsíc. Na zájemce čeká strategické řízení, marketing, vedení lidí, řízení financí a rizik, řízení procesů a výroby či projektové řízení.

„Každý student bude mít k dispozici osobního studijního kouče, který se postará o jeho individuální vedení a rozvoj. Cena ročního studia je 111 tisíc Kč, pro studenty a absolventy VŠO 86 tisíc,“ sdělil Novinkám nový rektor Vladimír Krajčík.

„Naši studenti hradí své školné v požadovaných termínech. Navíc mohou využít možnosti hradit jej formou splátek. Výhodou je také rozvrh denního studia, který je uzpůsobený do tří pracovních dnů, zbylé dny si studenti zpravidla přivydělávají na studium a budují praxi,“ poznamenal.

Půjčit si na studium

Profesní studium MBA bude nově poskytovat i Vysoká škola podnikání a práva (VŠPP).

„Když jsme u školného, studenti si mohou vybrat z několika platebních kalendářů, díky kterým si nastaví vyhovující platební podmínky. Někteří si půjčují na studium a vnímají to jako investici. Jsou i tací, kteří se dostanou do prodlení s platbou. Důvody jsou různé a řešíme je individuálně,“ řekl Novinkám obchodní ředitel VŠPP Vladimír Dragon.

Inzertní sdělení

„Zhruba z tisíce poptávek, které denně máme, jich je na vzdělání několik jednotek. Za srpen jsme lidem na vzdělání půjčili 1 565 000 Kč,“ popsal Novinkám ředitel klientského provozu společnosti Zonky Jan Zbirovský jejich zkušenosti se studentskými půjčkami.

S poptávkou půjčky na vzdělání se na ně lidé obracejí v průběhu celého roku. „Nejvíce zájemců máme v srpnu a září,“ konstatoval s tím, že nejde o studenty, kteří by rovnou po dokončení střední školy šli na vysokou. Průměrný věk je totiž okolo 25 let.

MBA nabízejí i veřejné instituce, třeba Vysoká škola ekonomická (VŠE) v Praze. Jako jediná vysoká škola v Česku navíc nabízí program MBA ve francouzštině.

Jeden student může platit více poplatků

Na Masarykově univerzitě (MU) v Brně rovněž není skluz s platbami žádný zásadní problém, jak škola Novinkám oznámila.

„Je rozdíl mezi počtem vyměřených poplatků a počtem fyzických osob, které je platí. Známe jen počet poplatků. Celkově se jich v roce 2016 vyměřilo 22 na 100 studentů. Je to však údaj za celý rok, tedy často tatáž osoba platila dvakrát i vícekrát,“ upozornila vedoucí Studijního odboru MU Martina Vlková.

„Ke 13. září bylo na celé univerzitě 3,6 procenta neuhrazených poplatků po lhůtě splatnosti. Něco z toho mohou být ještě splátkové kalendáře z roku 2016, které se postupně uhradí. Většinou je nakonec těch opravdu neuhrazených – které se musejí vymáhat – okolo dvou procent nebo ještě méně. Disciplína je tedy vynikající,“ uzavřela.

MBA

Zahraniční vysokoškolský studijní program, jehož absolventi získají titul MBA (Master of Business Administration), je zaměřen na praxi. V ČR se na něj nevztahuje zákon o vysokých školách, není formálně akreditován, nejde tak o akademický, ale profesní titul.

Vhodný je nejen pro majitele společností, ředitele, podnikatele, ale i pro představitele neziskového sektoru či státní správy.

Jak již Novinky informovaly, na některé vysoké školy, hlavně na soukromé, lze stále podávat přihlášky. Z veřejných ještě nabízí hodně možností uchazečům kupříkladu Vysoká škola báňská –Technická univerzita Ostrava. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám